Karel Kachyňa (Česká republika)

Karel Kachyňa (1924–2004) patřil od konce 50. let po čtyři desetiletí k pilířům českého filmu. S více než padesátkou hraných snímků se řadí k nejplodnějším filmařům a jeho tvorba prošla cestou od dogmatismu socialistického realismu k souznění s novou vlnou a posléze k sociálně laděným či komorním dramatům. Nejsilnější díla, zejména ta vyostřeně kritická vůči komunistické ideologii, vznikla v tandemu se scenáristou Janem Procházkou (Ať žije republika; Kočár do Vídně; Noc nevěsty; Ucho). Kachyňa byl rozeným vypravěčem a mistrem psychologického realismu, měl smysl pro kvalitní literární předlohy, uměl vytvářet plastické charaktery a nalézt pro ně vždy ideální představitele (Lásky mezi kapkami deště; Pozor, vizita!; Smrt krásných srnců; Kráva).

Filmografie

  • Není stále zamračeno
    1949
  • Za život radostný
    1950
  • Dnes večer všechno skončí
    1954
  • Ztracená stopa
    1955
  • Tenkrát o vánocích
    1958
  • Král Šumavy
    1959
  • Práče
    1960
  • Trápení
    1961
  • Pouta
    1961
  • Závrať
    1962
  • Vysoká zeď
    1963
  • Naděje
    1963
  • Ať žije republika (Já a Julina a konec veliké války)
    1965
  • Kočár do Vídně
    1966
  • Noc nevěsty
    1967
  • Vánoce s Alžbětou
    1968
  • Směšný pán
    1969
  • Ucho
    1970
  • Už zase skáču přes kaluže
    1970
  • Tajemství velikého vypravěče
    1971
  • Vlak do stanice Nebe
    1972
  • Láska
    1973
  • Horká zima
    1973
  • Robinsonka
    1974
  • Pavlínka
    1974
  • Škaredá dědina
    1975
  • Malá mořská víla
    1976
  • Smrt mouchy
    1976
  • Čekání na déšť
    1978
  • Setkání v červenci
    1978
  • Lásky mezi kapkami deště
    1979
  • Zlatí úhoři
    1979
  • Cukrová bouda
    1980
  • Pozor, vizita!
    1981
  • Sestřičky
    1983
  • Fandy ó Fandy
    1983
  • Smrt krásných srnců
    1986
  • Dobré světlo
    1986
  • Kam, pánové, kam jdete?
    1987
  • Oznamuje se láskám vašim
    1988
  • Blázni a děvčátka
    1989
  • Poslední motýl
    1990
  • Městem chodí Mikuláš
    1992
  • Kráva
    1993
  • Fany
    1995
  • Hanele
    1999

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.