Joris Ivens (Nizozemsko)

Nizozemský dokumentarista Joris Ivens (18. listopadu 1898, Nijmegen — 28. července 1989, Paříž) už jako třináctiletý natočil krátký film Vigvam. Ve dvacátých letech vstoupil do uměleckého světa filmových experimentů, které vyústily v avantgardní snímky Most a Déšť. Natáčel propagační snímky, mimo jiné pro firmu Philips, filmy pro odbory či reportážní aktuality. V Sovětském svazu natočil budovatelský film Komsomol, v USA dokument o elektrifikaci amerického venkova. Dopady hospodářské krize zachytil v hornickém regionu Borinage v Belgii a společně s Ernestem Hemingwayem podal svědectví o občanské válce ve Španělsku. Obrazem válečné reality 20. století jsou také snímky 400 milionů, Poznej svého nepřítele: Japonsko, 17. rovnoběžka či kolektivní film Daleko od Vietnamu. Dokumentem Indonésie volá se vymezil vůči nizozemské koloniální politice. Poté, co jej začal vyšetřovat Výbor pro neamerickou činnost, působil ve východní Evropě. Točil i nepolitické, poetické filmy: Setkání Seiny s Paříží, Valparaíso, Mistral nebo Rotterdam-Europoort. V Číně vytvořil monumentální obraz kulturní revoluce Jak Yukong hory přenášel i ryze osobní filmový testament Příběh větru, na němž se podílela jeho partnerka Marceline Loridanová-Ivensová.

Filmografie

  • De wigwam / Vigvam
    1911
  • O, Sunland
    1922
  • The Sunhouse
    1925
  • Film Sketchbook
    1927
  • The Sick Town
    1927
  • Instruction Films Micro Camera, University Leiden
    1927
  • Movement Studies in Paris / Studie pohybů v Paříži
    1927
  • Filmstudy Zeedijk
    1927
  • The Street
    1927
  • Ice Skating
    1927
  • The Bridge / Most
    1928
  • Rain / Déšť
    1929
  • Breakers
    1929
  • Poor Drenthe (The Misery in the Peat-mores of Drenthe)
    1929
  • Pile Diving
    1929
  • Zonneland
    1930
  • We are building
    1930
  • Second Union Film
    1930
  • Zuiderzee
    1930
  • Tribune Film
    1930
  • Concrete Construction
    1930
  • Donogoo-Tonka
    1931
  • Philips Radio
    1931
  • Creosote
    1932
  • Komsomol
    1932
  • New Earth
    1933
  • Borinage
    1934
  • The Spanish Earth
    1937
  • The 400 Million / 400 milionů
    1938
  • New Frontiers
    1940
  • Power and the Land
    1940
  • Our Russian Front
    1942
  • Action Stations
    1943
  • Corvette Port Arthur
    1943
  • Indonesia Calling / Indonésie volá
    1946
  • The First Years / Prvá léta
    1948
  • Friendship Triumphs / Přátelství zvítězí
    1952
  • Peace Tour 1952
    1952
  • Chagall
    1952-1960
  • The Song of the Rivers / Píseň proudů
    1954
  • My Child
    1956
  • The Windrose / Větrná růžice
    1957
  • The war of the 600 Million People
    1958
  • Letters from China
    1958
  • L'Italia non è un paese povero
    1960
  • Demain à Nanguila
    1960
  • Carnet de viaje
    1961
  • Pueblo en armas
    1961
  • A Valparaíso
    1962
  • Le petit chapiteau
    1963
  • Le train de la victoire
    1964
  • Le mistral
    1965
  • Rotterdam Europoort
    1966
  • Le ciel - La terre
    1967
  • Far from Vietnam / Daleko od Vietnamu
    1967
  • Une histoire de ballon
    1967
  • 17th Parallel: Vietnam in War / 17. rovnoběžka
    1968
  • Le people et ses fusills
    1970
  • How Yukong Moved the Mountains / Jak Yukong hory přenášel
    1976
  • Les ouigours
    1977
  • Les Kazaks
    1977
  • The Drugstore
    1980
  • A Tale of the Wind / Příběh větru
    1988

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.