Fotografie není k dispozici.

Artemio Benki (Francie)

Artemio Benki (21. 4. 1966– 15. 4. 2020) se narodil v Paříži, kde už ve třinácti letech začal pracovat pro rádio jako novinář. V osmnácti letech nastoupil do redakce časopisu L’Autre Journal, kde spolupracoval například s Marguerite Duras nebo Herve Guibertem. V roce 1989 přijel poprvé do Prahy, aby pracoval na svém krátkém filmu o romských uprchlících. V roce 1992 se v Praze usadil a o dva roky později tu založil úspěšnou produkční společnost Sirena Film.

Jako režisér natočil několik krátkých filmů (My Land, 1993, Ostrov na střeše, 2001 a další), podílel se na povídkových filmech Měsíční údolí (1994, producent, autor námětu, spolurežisér) a Praha očima (1999, režisér – povídka Riziko).

Jeho celovečerním debutem byl dokument Sólo (2019), který se stal jedním z nejúspěšnějších českých dokumentů roku. Film Sólo byl vybrán do prestižní sekce l'ACid festivalu v Cannes a získal řadu cen, mimo jiné za nejlepší český film v sekci Česká radost na MFDF Jihlava, nejlepší film na festivalech MakeDox Creative Documentary, Duhok International Film Festival a dalších.


Foto: Jan Hromádko, MFDF Ji.hlava

Filmografie

  • Solo / Sólo
    2019
  • The Flower Proof
    2008
  • New Generation
    2006
  • Island of the Roof / Ostrov na střeše
    2001
  • Prague Stories / Pražské povídky
    1999
  • Moon Valley / Měsíční údolí
    1994
  • My Land
    1993

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít