Josef Kořán

Josef Kořán (Česká republika)

Josef KOŘÁN (1921–2002), filmový dokumentarista, se narodil 29. 10. 1921 v Defiu v Itálii. Začínal jako dramaturg, od 50. let se uplatnil jako scenárista a režisér filmů s nejrůznější tematikou. Zabýval se také filmovou kritikou a působil jako lektor a teoretik v amatérském filmu. J. Kořán je všestranným dokumentaristou, avšak zejména k filmům o umění přistupuje se zvláštním zaujetím a osobitým způsobem. Velice mu záleží na formě díla a jeho snahou je, aby film o umění byl pro diváka klíčem k pochopení uměleckého díla, aby jej vyprovokoval k samostanému hledání jeho smyslu a významu.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít