Veronika Janatková

Veronika Janatková (Česká republika)

Veronika Janatková je filmová producentka, režisérka a dramaturgyně. Působí v oblasti dokumentárních filmů a zabývá se sociálně-politickými tématy, které se často zaměřují na aktivní občanskou společnost a její potenciál. Zabývala se mimo jiné tématy, jako je globální dodavatelský řetězec v textilním průmyslu, dynamika globálního Jihu a Severu, současná feministická hnutí ve Rwandě nebo politická realita postsovětského regionu Kavkazu. Veronika je také absolventkou řady mezinárodních vzdělávacích programů a workshopů, jako jsou Berlinale Talents, IDFAcademy, ExOriente Film, DokIncubator, Archidoc - La Fémis, v současné době se účastní programu Emerging Producers lab.

Jejím režijním debutem je dokumentární film Lístek na Měsíc zabývající se utopiemi v kontextu vesmírných objevů v době kosmického jara. Film vznikl v německé koprodukci se společností Kloos&Co. Medien, ARTE/ZDF a Českou televizí a byl podpořen programem Kreativní Evropa.

Veronika vede produkční společnost Pandistan se sídlem v Praze. V její produkci vznikly například snímky Poloviční elf Jona Bjarki Magnussona (IS, CZ, 2020, 64'), Žít vodu Pavla Boreckého (CZ, JO, CH, 2021, 77'). Mezi její projekty ve vývoji patří Panic Button Samary Sagynbaevy, koprodukce s Kyrgyzstánem, a Musica o Muerte Hany Jakrlové. Pandistan v roce 2017 spoluzaložil filmový festival DokuBaku v Ázerbájdžánu a Veronika byla programová ředitelka prvních čtyř ročníků. Od roku 2021 Pandistan také spoluorganizuje vzdělávací workshop pro dokumentaristy KinoLab v ázerbájdžánském Baku.

V letech 2019-2022 byla Veronika výkonnou ředitelkou iniciativy tranzit.cz, která provozuje mezinárodní bienále současného umění v Praze Matter of Art.

Filmografie

  • Lístek na Měsíc
    2019
  • Posvátná kráva
    2015
  • Concrete Stories
    2014
  • Bůh v neděli nepracuje!
    2014

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít