Wim Wenders (Německo)

Wim Wenders (1945) se řadí mezi nejvýznamnější světové filmové tvůrce. Vystudoval TV a filmovou školu v Mnichově, zaujal již svým celovečerním dramatickým debutem Brankářův strach při penaltě (Die Angst des Tormanns beim Elfmeter, 1972). Z jeho mezinárodně ceněné filmografie připomeňme snímky Americký přítel (Der amerikanische Freund, 1977), Paříž, Texas (Paris, Texas, 1984), Nebe nad Berlínem (Der Himmel über Berlin, 1987), Buena Vista Social Club (1999) či Pina (2011).

Foto: Donata Wenders

Filmografie

  • Papež František: Muž, který drží slovo
    2018
  • Až na dno
    2017
  • Krásné dny v Aranjuez
    2016
  • Vše bude v pořádku
    2015
  • Sůl Země
    2014
  • Pina
    2011
  • 8
    2008
  • Nechoď klepat na dveře
    2005
  • Země hojnosti
    2004
  • Million Dollar Hotel
    2000
  • Buena Vista Social Club
    1999
  • Tak daleko, tak blízko!
    1992
  • Až na konec světa
    1991
  • Nebe nad Berlínem
    1987
  • Stav věcí
    1982
  • Americký přítel
    1977
  • V běhu času
    1976
  • Alice ve městech
    1974
  • Brankářův strach při penaltě
    1972

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance