Fotografie není k dispozici.

Achtem Sejtablajev (Ukrajina)

Ukrajinský režisér a herec krymskotatarského původu – natáčí filmy hlavně na historická témata, věnuje se jak ukrajinské, tak krymskotatarské problematice.

Narodil se 11. prosince 1972 do krymskotatarské rodiny, která žila ve vyhnanství v Uzbekistánu, ve městě Jangijul. Po maturitě v roce 1989 se přestěhoval spolu s rodinou na rodný Krym, kde absolvoval herecké oddělení Krymské odborné umělecké školy. Poté vystudovat obor režie a dramaturgie na Kyjevské filmové a divadelní univerzitě.

Dlouhá léta působil jako divadelní režisér v divadlech ve Simferopolu a v Kyjevě. Paralelně v roce 2003 debutoval jako herec v historickém filmu Mamaj ukrajinského režiséra Olese Sanina. V roce 2007 se projevil jako režisér, když natočil svůj první televizní film Kvarteto pro dva (Kvartet dlja dvoch).

V roce 2011 sklidil první úspěch jako režisér. Jeho 4dilný miniseriál Šampioni z ulice (Čempiony iz podvorotni) je založen na skutečných událostech, jež se odehrály v roce 2009 v Itálii na světovém šampionátu z plážového fotbalu pro bezdomovce, kde vyhrál tým z Ukrajiny. Film byl uznán nejlepším ukrajinským snímkem roku 2012. V roce 2012 natočil první velký historický film Chajtarma, který věnoval dějinám svého krymskotatrského národa. Stejně jako další film – Cizí modlitba (Čuža molytva) – který pojednává o krymskotatarské učitelce ze školky v Bachčisaraji na Krymu, která zachránila skupinu děti zpočátku před nacisty, potom před komunisty. Film byl nominován na ukrajinskou filmovou cenu Zolota dzyga.

Natočil řadu filmů na ukrajinská témata, zvláště pro válku na východě Ukrajiny – zmiňme seriál Ústřední nemocnice (Centralna likarňa, 2015) či film Kyborgové (Kiborhy, 2018).

V roce 2019 měl premiéru hraný historický film Zachar Berkut a snímek Čísla, natočený ve spolupráci s Olegem Sencovem.

Filmografie

  • Čísla /Nomery/
    2019
  • Zachar Berkut
    2019
  • Kyborgové /Kiborgy/
    2017
  • Chajtarma
    2012
  • Cizí Modlitba /Čužaja molitva/
    2012
  • Šampioni z ulice /Čempiony iz podvorotni/
    2011
  • Kvarteto pro dva /Kvartet dlja dvoch/
    2007

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít