Fotografie není k dispozici.

Jayro Bustamante (Guatemala)

Talentovaný guatemalský režisér Jayro Bustamante (1977) studoval komunikaci na Univerzitě San Carlos, kde rovněž pracoval pro reklamní agenturu Ogilvy & Mather. Později studoval režii v Paříži a nakonec i scenáristiku v Římě. Slavil úspěchy už se svými krátkými filmy, z nichž ten poslední, Cuando sea grande (2012), získal cenu na festivalu v Clermont-Ferrand. Jeho celovečerní debut Ixcanul (2015) – inspirovaný dlouhodobými problémy této jihoamerické země se zneužíváním domorodců – měl premiéru v soutěži Berlinale, odkud si odnesl Cenu Alfreda Bauera za film, který otevírá nové perspektivy. Ve svém druhém film Chvění (2019), který byl na Berlinale 2019 vybrán do sekce Panorama, Bustamante sugestivně nahlíží do nitra hluboce represivní guatemalské společnosti.

Filmografie

  • Chvění
    2019
  • La llorona
    2019
  • Ixcanul
    2015
  • Cuando sea grande
    2012
  • Tout est question de fringues
    2006

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít