Fotografie není k dispozici.

Guillaume Nicloux (Francie)

Born in Melun in 1966, Guillaume Nicloux was deeply affected at the age of 5 by Walt Disney's animated film Bambi. This first cinematic shock sparked his imagination: he began to draw and to write his own scripts.

After starting to study accounting, Guillaume Nicloux started his theatre company La Troupe at the age of 18. In 1990 his first film, The Flying Children (“Les Enfants Volants”), earned him film festival selections in Berlin and Toronto.

In 1994, despite positive reactions at Cannes to Happiness is No Joke (“Faut pas rire du bonheur"), the filmmaker, lacking cinematic inspiration, turned to literature and published several successful police novels, including the The Octopus and Zoocity series.

Since the 2000s, Guillaume Nicloux has created a unique cinema which transcends genres, from political films to quirky comedies, dramas, TV series and a film noir triptych – A Private Affair, Hanging Offense, The Key (“Une affaire privée", "Cette femme-là", La Clef”).

Filmografie

  • Thalasso
    2019
  • Twice Upon a Time
    2019
  • To the Ends of the World
    2018
  • The Gordji Affair
    2012
  • Happiness is No Joke
    1994
  • The Flying Children
    1990

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít