Fotografie není k dispozici.

Bára Jíchová Tyson (Česká republika)

Bára Jíchová Tyson je umělkyně a filmařka československého původu, která žije a pracuje střídavě v Praze a New Yorku.

Její první celovečerní hybridní dokumentární snímek Hovory o nevěře měl svou světovou premiéru na festivalu Sheffield Doc/Fest 2019, kde byl nominován na New Talent Award. Jeho česká premiéra se uskutečnila na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, kde snímek získal nominaci v kategorii Nejlepší český dokument. Jeho severoamerická premiéra proběhla na festivalu DOC NYC v New Yorku.

V současné době Jíchová Tyson společně s Moarou R Passoni a Catarinou de Souda režíruje interaktivní dokumentární film s názvem Virtual Hysteria. Jako střihačka a scénáristka spolupracovala na vzniku celovečerního dokumentárního filmu Organ Player, který režírovala umělkyně Narcissister, a který byl ve výběru filmového festivalu Sundance 2018. V minulosti dále spolupracovala na vzniku dokumentárního filmu Instructions on Parting režisérky Amy K. Jenkins, který měl v roce 2018 premiéru v rámci festivalu Doc Fortnight Muzea moderního umění v New Yorku (MoMA). V roce 2013 byla ko-producentkou a střihačkou celovečerního dokumentárního filmu Built on Narrow Land o architektuře Bauhausu na Cape Codu režiséra Malachi Connollyho. Též se podílela na vzniku několika filmů režiséra Michaela Almereydy, mj. jako střihačka jeho celovečerního dokumentárního filmu Paradise, který byl nominován na Gotham Award a stal se součástí filmové sbírky MoMA.

Její krátký dokumentární snímek The Hatch House byl v roce 2016 v oficiálním výběru Architecture and Design Film Festival v New Yorku a Los Angeles a také American Documentary Film Festival (AmDocs) v Palm Springs. Snímek byl promítán i na řadě dalších festivalů ve Spojených státech i v Evropě.

Animace a fotografie Jíchové Tyson byly prezentovány jak na samostatných, tak skupinových výstavách, jmenovitě například v newyorských galeriích Greene Naftali Gallery, Salon Ciel, BBLA či Pocket Utopia. Byla autorkou uměleckého konceptu celovečerního snímku Sběrač režisérské dvojice Jasona Cortlunda a Julie Halperin, který byl uveden na festivalu New Directors/New Films 2012 organizovaném galerií MoMA a spolkem Film at Lincoln Center. Snímek byl mezi nominovanými filmy Gotham Independent Film Awards a dostal se do celosvětové distribuce.

Jíchová Tyson studovala na bostonské School of the Museum of Fine Arts a Rietveldově umělecké akademii v Amsterdamu. Bakalářský titul získala na Massachusetts College of Art and Design v Bostonu. Je držitelkou fellowshipu MacDowellovy umělecké kolonie. Jako výtvarnici ji zastupuje sanfranciská galerie Municipal Bonds.

Filmografie

  • Hovory o nevěře
    2019
  • The Hatch House
    2015

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít