Tereza Vejvodová

Tereza Vejvodová (Česká republika)

Tereza Vejvodová je filmová režisérka, scenáristka a multimediální umělkyně. Vystudovala hranou režii na FAMU, v tvorbě ji ale zajímá spíše experiment s hranicemi filmového média, především jeho styčné plochy s výtvarnými a hudebními principy. Věnuje se zejména nezávislé filmové tvorbě, ale i video instalacím pro divadlo a galerijní prostory.

Pro inscenaci Krajina těla Laterny magiky Národního divadla v Praze vytvořila kinetickou filmovou scénografii o 12ti visutých pohyblivých obrazovkách v délce celovečerního filmu, které tematizovaly velké detaily těla coby krajiny v průběhu cyklu jednoho roku. Z materiálu vznikl stejnojmenný krátký experimentální film, který společně s filmy Vymezení a Roselyne tvoří tematický triptych sbližující pohybové umění s klasickými dramatickými postupy. Její celovečerní debut Zdola je dokumentárním experimentem týdenního záznamu skryté kamery, připevněné na hrudi mladého sociálního pracovníka, který zkoušel žít na ulici v cizím městě. Je kurátorkou a dramaturgyní platformy Laterna for Camera v rámci Laterny magiky, která iniciuje vznik hybridních audiovizuálních formátů.

Filmografie

  • Zdola
    2022
  • Roselyne
    2021
  • Vymezení
    2020
  • Labutě
    2018
  • Místo
    2017
  • Mohlo by byť pekne, keď zomriem
    2017

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít