Katarína Kerekesová

Katarína Kerekesová (Slovensko)

Narodila se v roce 1974 v Žilině. Je absolventkou animované tvorby na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. V roce 1996 debutovala autorským kombinovaným krátkometrážním filmem Milenci bez šiat..

V roce 2010 měl na mezinárodním filmovém festivalu Art Film Fest premiéru hudební animovaný film Kameny, za který získala Národní filmovou cenu Slnko v sieti, cenu Igric za animovanou tvorbu a ocenění Slovenský film roku internetového portálu Kinema.sk.

Největší úspěch však zaznamenala se seriálem pro děti Mimi a Líza (2011), kde působí jako autorka námětu, režisérka, producentka, spoluscenáristka a ilustrátorka. Souběžně s ním vyšli i stejnojmenné knihy napsané na motivy animovaných pohádek.

V roce 2017 měl ve vysílání RTVS premiéru animovaný seriál Websterovi, kde Kateřina Kerekesová působí jako producentka, autorka námětu, režisérka a spoluautorka scénářů. Slovenská filmová a televizní akademie ocenila Websterovi jako nejlepší slovenský animovaný film za rok 2017.

Katarína se věnuje i ilustraci a volné malbě. Ilustrovala například pohádkovou knihu Čaroděj ze země OZ. S manželem, dokumentaristou Peterem Kerekesem, má dvě dcery - Ester a Veru.

Filmografie

  • Websterovi ve filmu
    2022
  • Mimi & Líza: Zahrada
    2022
  • Mimi & Líza: Záhada vánočního světla
    2018
  • Websterovi
    2017
  • Mimi a Líza
    2011
  • Kameny
    2010
  • Pôvod sveta
    2002
  • Milenci bez šiat
    1996

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít