Otakar Vávra (Česká republika)

Otakar Vávra (1911–2011), režisér a pedagog, klasik českého filmu, jehož obsáhlé dílo vznikalo v dlouhém období pěti desetiletí. Začínal na počátku 30. let krátkými experimentálními snímky, ale zásadním byly až jeho hned dva hrané filmy z roku 1937 (Filosofská historie, Panenství). V nich už byly patrny charakteristické rysy jeho příští tvorby – volba kvalitní literární předlohy, péče o dobře vystavěný scénář, perfekcionistická režie a spolupráce s předními, často divadelními herci.

Nejvíce inklinoval k realisticky pojatým dramatům, psychologickým a rovněž k historickým, opakovaně se společenskokritickým či politicky angažovaným přesahem (Předtucha, Zlatá reneta, husitská trilogie, Kladivo na čarodějnice, Osvobození Prahy). Vávra má velké zásluhy o filmové školství, vypracoval a uvedl v život nový koncept FAMU, kde jako pedagog vychoval řadu osobností nové vlny.

Filmografie

  • Evropa tančila valčík
    1989
  • Veronika
    1985
  • Komediant
    1984
  • Oldřich a Božena
    1984
  • Putování Jana Amose
    1983
  • Temné slunce
    1980
  • Příběh lásky a cti
    1977
  • Osvobození Prahy
    1975
  • Sokolovo
    1974
  • Dny zrady II.
    1973
  • Dny zrady I.
    1973
  • Kladivo na čarodějnice
    1969
  • Třináctá komnata
    1968
  • Romance pro křídlovku
    1966
  • Zlatá reneta
    1965
  • Horoucí srdce
    1962
  • Noční host
    1961
  • Policejní hodina
    1960
  • Srpnová neděle
    1960
  • První parta
    1959
  • Občan Brych
    1958
  • Proti všem
    1956
  • Jan Žižka
    1955
  • Jan Hus
    1954
  • Nástup
    1952
  • Němá barikáda
    1949
  • Krakatit
    1948
  • Předtucha
    1947
  • Nezbedný bakalář
    1946
  • Rozina sebranec
    1945
  • Šťastnou cestu
    1943
  • Okouzlená
    1942
  • Přijdu hned
    1942
  • Turbina
    1942
  • Podvod s Rubensem
    1940
  • Pohádka máje
    1940
  • Pacientka Dr. Hegla
    1940
  • Maskovaná milenka
    1940
  • Dívka v modrém
    1939
  • Humoreska
    1939
  • Kouzelný dům
    1939
  • Cech panen kutnohorských
    1938
  • Na sto procent
    1938
  • Filosofská historie
    1937
  • Panenství
    1937
  • Velbloud uchem jehly
    1936
  • Listopad
    1935
  • Žijeme v Praze
    1934
  • Světlo proniká tmou
    1931

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít