Fotografie není k dispozici.

Vlastimil Herold (Slovensko)

Vlastimil Herold (19. 7. 1924 Nižný Hrabovec – 10. 3. 2004 Bratislava) byl česko-slovenský výtvarník, grafik, ilustrátor, karikaturista, typograf a filmař. Patří k zakladatelům slovenského animovaného filmu. V letech 1942 - 1944 studoval malířství na Večerní škole kreslení profesora V. Tittelbacha v Praze. Po válce nastoupil do právě zakládaného Studia kresleného filmu Bratří v triku v Praze, kde působil až do roku 1951.V tu dobu se oženil s animátorkou Libuší Černou, která mu později asistovala při vzniku všech jeho příštích filmů. V roce 1953 se společně přesunuli z Moravy na Slovensko, kde zahájili svou činnost v Trikovém oddělení krátkého filmu v Bratislavě. Vlastimil Herold zde vytvořil několik pozoruhodných filmových snímků - kreslených leporel s pohádkovými náměty a krátkých animovaných reklamních filmů, na jejichž základě bývá někdy označován za “prvního profesionála slovenského animovaného filmu”. Vytvořil několik nápaditých animovaných filmů, z nichž zejména Varila myšička kašičku patří k vrcholným, právem oceněným dílům slovenské animované tvorby. Pozoruhodně se mu tu podařilo sloučit v jeden celek animovaného filmu prvky dětského leporela, sestavené z ornamentálních kresbiček Ľudovíta Fully, a lidových říkanek a deklamovánek, zhudebněných skladatelem Eugenem Suchoněm. Fullovu ornamentálnímu leporelu i Suchoňovým roztomilým říkánkám tak poskytl dynamiku, dětskou hravost a filmový tvar.

Ve filmu Orbis Pictus (1978), oceněném Národní galerií v Praze, použil ilustrační předlohy, kterou našel v prvním levočském vydání stejnojmenného díla J. A. Komenského. Za nejvýznamější Heroldův film je považován snímek Kúzelník a kvetinárka z roku 1986, který vytvořil ve spolupráci se scenáristou Lubomírem Feldekem a výtvarníkem Miroslavem Cipárem. Poetický text působivě sdělil Milan Lasica.

Filmografie

  • Čudný vták
    1987
  • Kúzelník a kvetinárka
    1986
  • Vynalezca
    1983
  • Babka Jezibabka
    1980
  • Trnky
    1978
  • Orbis Pictus
    1978
  • Varila myšička kašičku
    1974
  • Sobotienka ide
    1972
  • Čistiace potreby
    1956
  • Čistiace potreby
    1956
  • Robinson Crusoe
    1956
  • Jablko poznania
    1955

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít