Martin Ryšavý (Česká republika)

Martin Ryšavý (narozený 1967 Praha) je český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako vedoucí Katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU. Je autorem dokumentů převážně s etnografickou tématikou - natáčel na Sibiři a ve Vietnamu. Jeho třetí "sibiřský" film Afoňka už nechce pást soby získal cenu pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava 2004.
Martin Ryšavý je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Nejvíce na sebe ale upozornil dvoudílnou knihou Cesty na Sibiř (2008), která získala Magnesii Literu za prózu, a filmem Země snů, který byl v roce 2010 oceněn cenou Pavla Kouteckého.

Filmografie

  • Argiš
    ČR, 1995
  • Rozprava o metodě
    ČR, 1997
  • Bílá Indiánka
    ČR, 1999
  • Sibiř - duše v muzeu
    ČR, 2003
  • Afoňka už nechce pást soby
    76´, ČR, 2004
  • Kdo mě naučí půl znaku
    91´, ČR, 2006
  • Malupien, Olšový Spas
    93´, ČR, 2008
  • Země snů
    57´, ČR, 2009
  • Banánové děti
    60', ČR, 2009
  • Medvědí ostrovy,
    62', ČR, 2010
  • Na vodě
    94', ČR, 2015
  • Slepý Gulliver
    105', ČR, 2016

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.