Andrzej Wajda (Polsko)

Andrzej Wajda (1926) patří k předním filmovým tvůrcům polské kinematografie. Studoval malířství v Krakově, v Lodži absolvoval filmovou školu. Jeho filmová tvorba započala v polovině 50. let 20. století a trvala až do jeho smrti. Za více než šest desetiletí natočil kolem padesáti filmů, jeho dílo se výběrem závažných témat a mravním étosem stalo vzorem mnoha filmařům a trvalou hodnotou polské i světové kinematografie. Mezi témata, k nimž se nejčastěji vracel, patřila válka a polská historie, později také epocha komunistické totality, skrze ně zkoumal národní osud a mentalitu. Výpovědi, jejichž emotivnost a symbolickou platnost umocňovalo jeho výtvarné cítění, získaly četné prestižní ceny, sám Wajda roku 2000 obdržel Oscara za celoživotní dílo.

Filmografie

  • Mžitky
    2016
  • Walesa: člověk naděje
    2013
  • Puškvorec
    2009
  • Katyň
    2007
  • Solidarita, solidarita
    2005
  • Pomsta
    2002
  • Panna Nikt
    1996
  • Pan Tadeáš
    1996
  • Velký týden
    1995
  • Nastasja
    1994
  • Pierścionek z orłem w koronie
    1993
  • Korczak
    1990
  • Běsi
    1988
  • Kronika milostných nehod
    1986
  • Láska v Německu
    1983
  • Danton
    1982
  • Člověk ze železa
    1981
  • Dirigent
    1980
  • Slečny z Vlčí
    1979
  • Bez umrtvení
    1978
  • Člověk z mramoru
    1977
  • Hranice stínu
    1976
  • Země zaslíbená
    1974
  • Veselka
    1972
  • Březový háj
    1970
  • Krajina po bitvě
    1970
  • Vše na prodej
    1969
  • Lov na mouchy
    1969
  • Gates to Paradise
    1968
  • Popely
    1965
  • Láska ve dvaceti letech
    1962
  • Lady Macbeth z Mcenského Újezdu
    1961
  • Samson
    1961
  • Nevinní čarodějové
    1960
  • Lotna
    1959
  • Popel a démant
    1958
  • Kanály
    1957
  • Nezvaní hosté
    1955

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít