Fotografie není k dispozici.

Darren Aronofsky (Spojené státy)

Darren Aronofsky (1969), scenárista, režisér a producent, se narodil v newyorském Brooklynu. Po studiích antropologie na Harvardu postgraduálně absolvoval filmovou režii na Americkém filmovém institutu. Jeho první celovečerní film (1997), uvedený v roce 1998 na MFF KV ve výběru kritiků Variety, získal při své premiéře na festivalu Sundance cenu za režii. Do širšího povědomí se Aronofsky dostal halucinogenním dramatem Rekviem za sen (Requiem for a Dream, 1999). Snímek byl s nadšením přijat diváky v Cannes, v Karlových Varech a na mnoha dalších festivalech. Kontroverzní reakce nejen při svém premiérovém uvedení v Benátkách vzbudil další Aronofského film, „psychedelická pohádka" Fontána (The Fountain, 2006). Zadostiučinění na nejstarším festivalu světa se talentovaný tvůrce dočkal už o dva roky později, kdy jeho snímek Wrestler získal Zlatého lva. (MFF Karlovy Vary)

Filmografie

  • matka!
    2017
  • Noe
    2014
  • Černá labuť
    2010
  • Wrestler
    2008
  • Fontána
    2006
  • Rekviem za sen
    1999
  • 1997

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít