Fotografie není k dispozici.

David Ondříček (Česká republika)

David Ondříček patří k nejúspěšnějším českým režisérům současnosti. Režijně debutoval v roce 1996 filmem Šeptej, který se stal druhým nejnavštěvovanějším snímkem roku v ČR. Na festivalu mladého evropského filmu v Cottbusu získal cenu Promotional Award.

V roce 1999 založil produkční filmu Lucky Man Films, v jejíž produkci vznikly jeho další filmy. Film Samotáři (2000), získal dvě české filmové ceny Český lev, tři ocenění na MFF v Mannheimu Heidelbergu Ceny diváků na MFF v Soluni a ve Varšavě. Komedie Jedna ruka netleská (2003) získala 2 České lvy a stříbrnou medaili na MFF v Houstonu. Snímek Grandhotel (2006) byl vybrán do sekce Panorama na Berlinale a oceněn 2 Českými lvy. Drama Ve stínu (2012) získalo 9 výročních cen Český lev, včetně ocenění za nejlepší film a nejlepší režii a 5 Cen české filmové krity. V roce 2013 byl David Ondříček zařazen časopisem Variety do prestižního výběru „10 Directors to Watch”. Jeho televizní minisérie Dukla 61 (2001) byla nominována na Zlatou nymfu na 59. Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu 2019.

Jako producent je kromě vlastní tvorby David Ondříček podepsán mimo jiné pod filmem Ztraceni v Mnichově (2015, režie Petr Zelenka), výkonným producentem pak byl u britsko-českého dramatu Anthropoid (2016, režie Sean Ellis), které mělo světovou premiéru na MFF Karlovy Vary.

foto:Mona Martinů

Filmografie

  • Zátopek
    2021
  • Dukla 61
    2018
  • Ve stínu
    2012
  • Grandhotel
    2006
  • Jedna ruka netleská
    2003
  • Samotáři
    2000
  • Šeptej
    1996

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít