Fotografie není k dispozici.

František Žáček (Slovensko)

František Žáček byl původně redaktor, výtvarník. Od roku 1948 byl dramaturgem hraného filmu v Bratislavě. V roce 1950 začal psát scénáře. S Paľom Bielikem a Ondrejem Jariabkem se podílel na scénáři filmu Priehrada, líčící dramatickou formou budovatelské úsilí při stavbě přehrady. Jako samostatný režisér začínal v krátkém filmu. V roce 1955 natočil dokumentární film o deseti letech života po válce v Bratislavě pod názvem: Bratislavská jar. Jeho první hraný film byl adaptací povídky Martina Kukučína Rohy (1956). Rok poté napsal scénář a režíroval film Čert nespí. V roce 1960 v koprodukci slovensko-gruzínské spolupracoval s režiserem N. K. Sanišvilim na filmu Prerušená pieseň, vyprávějící o obětavé lásce slovenského vojáka a gruzínské lékařky za druhé světové války s Júliusem Pántíkem v hlavní roli. Den před tragickou smrtí dokončil barevný film Pokorené rieky - dramatický příběh, odehrávající se na slovenské vesnici, kde ukazuje, jak tradiční rodinné spory nabývají v nových, socialistických podmínkách.

František Žáček tragicky zemřel 28. 10. 1961 v Bratislavě.

Filmografie

  • Pokorené rieky
    1961
  • Čert nespí
    1956
  • Rohy
    1955
  • Bratislavská jar
    1955
  • 10 rokov ČS. štátneho filmu
    1955

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít