Fotografie není k dispozici.

Joachim Trier (Dánsko)

Joachim Trier (nar. 1974) je mezinárodně uznávaný režisér a scenárista. Jeho kritiky oceňované a odměňované filmy Repríza (2006), Oslo, 31. srpna (2011), Hlasitější než bomby (2015) a Thelma (2017), k nimž všem napsal scénář spolu s Eskilem Vogtem, se promítaly a získaly ceny na mezinárodních festivalech jako třeba v Cannes, na Sundance, v Torontu, Karlových Varech, Göteborgu, Miláně a Istanbulu.

Jeho debut Repríza získal v roce 2007 cenu Amanda (norská obdoba Oscara) za nejlepší norský film, režii a scénář. Film byl uveden v USA společností Miramax a byl norským kandidátem na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film roku 2006. Film Oslo, 31. srpna byl v roce 2011 vybrán do sekce Un Certain Regard na festivalu v Cannes a nominován na Césara za nejlepší zahraniční film roku 2013 poté, co ve francouzských kinech dosáhl téměř dvou set tisícové návštěvnosti. Snímek Hlasitější než bomby byl jeho anglicky mluveným debutem a zároveň jeho prvním filmem v hlavní soutěži na festivalu v Cannes. Získal také Cenu Severské rady za nejlepší film. Thelma posbírala několik mezinárodně uznávaných cen a byla nominována na Filmovou cenu Severské rady. V roce 2018 natočil společně se svým bratrem Emilem Trierem dokumentární film Den andre Munch. Film měl mezinárodní premiéru v Lincolnově centru v New Yorku. Nejhorší člověk na světě je jeho pátým celovečerním filmem.

Filmografie

  • Nejhorší člověk na světě
    2021
  • Thelma
    2017
  • Hlasitější než bomby
    2015
  • Oslo, 31. srpna
    2011
  • Repríza
    2006

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít