Fotografie není k dispozici.

Rjúsuke Hamaguči (Japonsko)

Rjúsuke Hamaguči (1978) je japonský filmový režisér a scenárista. V roce 2003 úspěšně dokončil studium estetiky na Tokijské univerzitě a poté tři roky pracoval jako asistent režie u filmových i televizních produkcí. Zájem o film ho vedl k dalšímu studiu, tentokrát na Fakultě filmu a nových médií Tokijské vysoké školy umělecké.

Poprvé na sebe ve své vlasti upozornil absolventským filmem Vášeň (2008). Mezinárodní uznání si Hamaguči získal filmem Šťastná hodina (2015) a snímkem Asako I & II (2018). V roce 2021 uvedl do kin dva filmy, Kolo štěstěny a fantazie a Drive My Car, za druhý jmenovaný získal dvě nominace na Oscara, a to za nejlepší režii a adaptovaný scénář. Je třetím japonským režisérem, který byl nominován na Oscara za nejlepší režii.

Filmografie

  • Kolo štěstěny a fantazie
    2021
  • Drive My Car
    2021
  • Asako I & II
    2018
  • Tengoku wa mada tói
    2016
  • Šťastná hodina
    2015
  • Vášeň
    2008

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít