Fotografie není k dispozici.

Jaroslav Papoušek (Česká republika)

Český scenárista, malíř, karikaturista, sochař, prozaik a režisér Jaroslav Papoušek, jehož cesta k filmu byla více než spletitá, dokončil v roce 1957 studium sochařství na AVU. Kromě malířství, práce na knižních ilustracích a sochařství se věnoval i literární činnosti, která ho posléze na počátku 60. let dostala až do filmové branže.

V roce 1963 vyšla jeho novela Černý Petr, na základě které napsal námět a scénář pro stejnojmenný film Miloše Formana, s nímž rozvíjel úzkou spolupráci až do Formanovy emigrace po roce 1968. Přestože si Papoušek musel na svůj celovečerní režijní debut počkat až do roku 1968, v průběhu 60. let rozvíjel úzkou spolupráci s Formanem a Ivanem Passerem. Styl této „Formanovské školy“, jak bývá trojice autorů označována, představovala jednu z klíčových linií filmové tvorby Československé nové vlny 60. let, založené na observaci, autenticitě a inspiraci veristickými postupy s kořeny v italském neorealismu.

Ve své trilogii o rodině Homolkových, která je dodnes považována za vrchol Papouškovy filmové tvorby, odráží tyto výše zmíněné postupy, kombinuje práci s herci a neherci a klade důraz a jazykovou stránku a „hovorovost“ dialogů, čímž dosahuje nebývalé autenticity.

Filmografie

  • Všichni musí být v pyžamu
    1984
  • Cesta kolem mé hlavy
    1984
  • Žena pro tři muže
    1979
  • Konečně si rozumíme
    1976
  • Homolka a tobolka
    1972
  • Hogo fogo Homolka
    1970
  • Ecce homo Homolka
    1969
  • Nejkrásnější věk
    1968

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít