Mantas Kvedaravičius

Mantas Kvedaravičius (Litva)

Mantas Kvedaravičius (1976-2022) byl filmař a vysokoškolský profesor. Získal doktorát ze sociální antropologie na univerzitě v Cambridge a působil jako docent na Vilniuské univerzitě. Jeho dokumentární filmy Barzakh (2011) a Mariupolis (2016) byly oceněny na filmových festivalech. Mantas Kvedaravičius byl zajat a zabit ruskými vojsky v březnu 2022 v Mariupolu, když dokumentoval ruskou invazi na ukrajinské území. Film Mariupolis 2, dokončený po jeho smrti, měl premiéru na festivalu v Cannes v roce 2022 a získal Zvláštní cenu poroty.

Foto: J.Grigorovic, 2015

Filmografie

  • Mariupol 2
    2022
  • Prologos
    2021
  • Parteonas
    2019
  • Mariupol
    2016
  • Barzakh
    2011

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít