Cristian Mungiu

Cristian Mungiu (Rumunsko)

Cristian Mungiu (1968, Iaşi, Rumunsko) studoval anglickou literaturu a filmovou režii. Již od konce filmových studií, během nichž získal zkušenosti asistenta režie při natáčení zahraničních filmů v Rumunsku, prezentuje svou tvorbu na nejprestižnějších světových festivalech. Jeho celovečerní debut Occident (2002) měl premiéru na MFF v Cannes.

V roce 2003 založil režisér produkční společnost Mobra Films. Povídkou Dívka s krocanem přispěl do kolektivního filmu Ztráty a nálezy – Šest pohledů jedné generace (2005 – MFF KV). Zlatou palmou z Cannes ověnčený film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (2007) zhlédli také diváci MFF KV. V hlavní soutěži canneského festivalu uspěly i jeho dva poslední filmy: v roce 2012 tam získal snímek Na druhé straně kopců ceny za scénář a herecké výkony a porota v roce 2016 udělila jeho filmu Zkouška dospělosti cenu za režii.

Filmografie

  • Zkouška dospělosti
    2016
  • Na druhé straně kopců
    2012
  • 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
    2007
  • Occident
    2002

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít