Tomáš Škrdlant (Česká republika)

Tomáš Škrdlant se narodil v roce 1943, vystudoval režii na pražské FAMU v letech 1962-66, v roce 1968 natočil ve Studiu Armádního Filmu (ČAF) tři dokumentární filmy, které však už nebyly po událostech Pražského jara uvedeny.
V letech tzv. „normalizace“ se věnoval převážně dokumentární televizní tvorbě z oblasti sportu a motorismu, neboť tam bylo snazší nacházet problémová témata, bez přímého politického kontextu. (Dopink, ekologické dopady individuálního motorismu, osobní automobil jako společenský fetiš a pod.) Od roku 1990 natočil desítky autorských dokumentárních filmů o širších souvislostech krize životního prostředí, o sociální dynamice, o psychologii a psychopatologii mezilidských vztahů či o postavení postižených dětí v rodině a společnosti.
V roce 1996 vydal knihu Demokracie přírody - ekologická hra systémových podobností. Od roku 2000 vede na Masarykově univerzitě v Brně semináře o nelineárním myšlení. Je spoluautorem knihy Skrytá pravda země, kterou napsal společně s filozofem Zdeňkem Neubauerem.
V roce 2009 získal Cenu Pavla Kouteckého za film Nevítaní, ve kterém mapuje příběhy obtížného dětství a dospívaní několika fyzicky postižených lidí.

Filmografie

  • Stromy v nás
    17´, ČSSR, 1989
  • Sport a politika
    ČSFR, 1990
  • Orwellův rok aneb vzpomínky na neuskutečněnou budoucnost
    ČSFR, 1991
  • Jádro věci
    ČSFR, 1992
  • Otázky před potopou
    ČSFR, 1992
  • Zrcadlové bludiště duše
    ČSFR, 1992
  • Bitevní pole spásy
    ČSFR, 1992
  • Temelínské pochybnosti
    ČR, 1993
  • Co nám chybí ke štěstí?
    ČR, 1993
  • As if from another world
    UK, 1994
  • Vlasatý stát uprostřed holohlavé republiky
    ČR, 1994
  • Co přináší řeka
    ČR, 1995
  • Homo Economicus
    ČR, 1995
  • Člověk člověku
    ČR, 1995
  • Vzpomínky na seriál
    ČR, 1995
  • Ante Finem
    ČR, 1996
  • Maminky a miminka
    ČR, 1996
  • Oběti přežití
    ČR, 1997
  • Genius Loci
    ČR, 1998
  • Odmítaní a přijetí
    ČR, 2000
  • Ekohistorie
    ČR, 2000
  • Mnoho hlasů
    ČR, 2001
  • Hledání moudrosti ve stáří
    57´, ČR, 2002
  • Právo žebrat?
    27´, ČR, 2003
  • Myšlení vody
    28´, ČR, 2003
  • Když musíš, tak musíš (10x27´, ČR, 2003) - režie epizody
  • Nemusíte to nazývat náboženstvím...
    28´, ČR, 2005
  • Život na dluh
    27´, ČR, 2006
  • Milujte své nepřátele
    76´, ČR, 2006
  • Hledání dobré smrti
    56´, ČR, 2006
  • Hledání ekologického myšlení
    75´, ČR, 2006
  • Co jsme my, budete i vy...
    28´, ČR, 2007
  • Životy dětí
    28´, ČR, 2007
  • Nezapomínání
    43´, ČR, 2008
  • Nevítaní
    95´, ČR, 2009
  • Lokální a globální: O smyslu blízkosti
    49', ČR, 2010
  • Přibližování
    62', ČR, 2011
  • I am Like a Tiger
    42', ČR, 2011

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.