Petr Jančárek

Petr Jančárek (Česká republika)

Petr Jančárek je režisér a kameraman na volné noze. Přednáší na Slezské univerzitě v Opavě. Narodil se 23.8.1959 v Mostě, vyučil se panelářem, v roce 1986 absolvoval Stavební fakultu ČVUT. Je spoluzakladatelem humanitární organizace Člověk v tísni a členem její správní rady. Účastnil se řady jejích humanitárních misí (například do Bosny, Kosova, Čečny, Ukrajiny a Ghany). Je členem profesní organizace režisérů a scénáristů ARAS. Od roku 2003 spolupracoval s prezidentem Václavem Havlem, natočil o něm televizní trilogii Václav Havel, Praha - Hrad a celovečerní dokumentární film Tady Havel, slyšíte mě? Petr Jančárek získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky, hlavní cenu poroty festivalu Politics On Film ve Washingtonu (za film Václav Havel, Praha – Hrad), 2. místo v celosvětové soutěži dokumentárních filmů FIAT-IFTA (za snímek Hokej!!!), Cenu za nejlepší český populárně-vědecký dokumentární film a Cenu diváků na festivalu AFO (za dokument Pan Parkinson) a mnohá čestná uznání FITES. Jeho televizní trilogie Holocaust získala nominaci na televizní cenu Elsa. V roce 2023 vznikl v jeho režii dokument Váleční reportéři, který obsadil 2. místo v kategorii TV dokument na festivalu Heart of Europe Warsaw a získal nominaci na významnou cenu Prix Europe Berlin. Od roku 2003 spolupracoval s Václavem Havlem, v letech 2009 – 2011 podrobně zaznamenával poslední roky prezidentova života.

Filmografie

  • Tady Havel, slyšíte mě?
    2023
  • Váleční reportéři
    2023
  • Třicet svobodných
    2019
  • Krajina v tísni
    2017
  • Pan Parkinson
    2008
  • Závisti navzdory
    2007

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít