Miroslav Janek (Česká republika)

Narodil se v roce 1954 a již od dětství natáčel krátké filmy. V letech 1973 až 1976 se třikrát marně ucházel o studium na FAMU. V roce 1979 emigroval do Německa a odtud posléze přesídlil do Minneapolis, USA, kde pracoval jako střihač a kameraman a kde kromě toho natočil řadu svých autorských snímků. Jedním z nich je například film Now I Lay Me (1987) popisující život mladíka v absurdní životní situaci. Od roku 1987 spolupracoval Miroslav Janek jako střihač s Godfreym Reggiem na slavných filmech tzv. Quatsi trilogie a dále na krátkém filmu Anima Mundi. Později se vrátil zpět do České republiky a od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na dokumentárních filmech, které získaly již řadu ocenění na mezinárodních festivalech. Od roku 1998 je stálým pedagogem na FAMU. V roce 2007 po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil film Občan Havel, který sledoval bývalého prezidenta více než třináct let. Manželka Miroslava Janka Tonička je taktéž střihačka.

Filmografie

  • Bratrovražda
    14´, ČSSR, 1977
  • Foreclosure (22’, USA, 1982) - kamera, střih
  • Finder Keepers (30’, USA, 1982) - střih
  • Visitor
    23’, USA, 1983
  • Heroes
    60’, USA, 1983
  • Tradition Bearers (60’, USA, 1983) – střih
  • St. Cloud sleep (30’, USA, 1984) - kamera
  • Little city in space
    60’, USA, 1984
  • St. Germain
    3’, USA, 1984
  • U Film Society
    3’, USA, 1985
  • Valo (30’, USA, 1985) - kamera
  • Four on the floor (USA, 1985) – střih videoklipu Minnesota Opera Co.
  • Daytime moon (9’, USA, 1985) – střih
  • Good man in the woods (86’, USA, 1986) kamera– střih
  • Powaqqatsi (90’, USA, 1987) – střih
  • John Huston and the Dubliners (60’, USA, 1987) – střih
  • Serra Pelada (USA, 1988) - videoklip na hudbu Philipa Glasse, střih
  • K.O. Kippers (30’, USA, 1988) - kamera, střih
  • Now I Lay Me...
    USA, 1987
  • Miloš Forman stories (60’, USA, 1989) – střihový poradce
  • Old explorers (USA, 1989) – střih
  • Medicine fiddle (80’, USA, 1990) – kamera, střih
  • Anima mundi (30’, USA, 1991) – střih
  • Concierto por la terra (15’, USA, 1991) – střih
  • The art of collaboration (80’, USA, 1992) - střih
  • Hockney and opera (56’, USA, 1992) - střih
  • William Kennedy’s Albany (56’, USA, 1992) – střih
  • Mexico Hoy (40’, USA, 1994) – střih
  • Sedum deset Nečtiny
    59´, ČR, 1994
  • O Králíkovi a hostech
    ČR, 1995
  • Evidence (8’, IT, 1995) – střih
  • Cosmic voyage (40’, IT, 1996) – střih
  • Nespatřené
    59´, ČR, 1996
  • Poslední Slovan
    23´, ČR, 1997
  • Kdo je... Jiří Králík
    ČR, 1997
  • Barokní opera
    59´, ČR, 1997
  • Hamsa, já jsem
    58´, ČR, 1998
  • Badolato (80’, IT, 1999) - kamera
  • Previanti, výjevy ze života vesnických muzikantů
    58´, ČR, 1999
  • Člověk a jeho pán
    ČR, 2000
  • Bitva o život/ Battle for Life
    88´, ČR, 2000) - režisér části 
Chaos (59´, ČR, 2001
  • Nachové plachty
    78´, ČR, 2001
  • Chačipe
    58´, ČR, 2005
  • Vierka aneb záhada zmizení rodiny B.
    76´, ČR, 2005
  • Občan Havel - společně s Pavlem Kouteckým
    119´, ČR, 2007
  • Zpověď Kateryny K.
    56´, ČR, 2008
  • Občan Havel – Krize, Odcházení
    112’, ČR, 2009
  • Občan Havel – Kandidát, Dusno
    112’, ČR, 2009
  • For Semafor
    73’, ČR, 2010
  • Andrej Krob na tahu – TV film
    52’, ČR, 2010
  • 24 – TV film
    52’, ČR, 2011
  • Umanutá
    58’, ČR, 2012
  • Raport o Velké válce – TV serial (40’, ČR, 2013) - kamera
  • Olga
    87', ČR, 2014
  • Evangelium podle Brabence
    90', ČR, 2014
  • Filmová lázeň
    70', ČR, 2015
  • Normální autistický film
    90', ČR, 2016

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.