Miroslav Janek (Česká republika)

Narodil se v roce 1954 a již od dětství natáčel krátké filmy. V letech 1973 až 1976 se třikrát marně ucházel o studium na FAMU. V roce 1979 emigroval do Německa a odtud posléze přesídlil do Minneapolis, USA, kde pracoval jako střihač a kameraman a kde kromě toho natočil řadu svých autorských snímků. Jedním z nich je například film Now I Lay Me (1987) popisující život mladíka v absurdní životní situaci. Od roku 1987 spolupracoval Miroslav Janek jako střihač s Godfreym Reggiem na slavných filmech tzv. Quatsi trilogie a dále na krátkém filmu Anima Mundi. Později se vrátil zpět do České republiky a od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na dokumentárních filmech, které získaly již řadu ocenění na mezinárodních festivalech. Od roku 1998 je stálým pedagogem na FAMU. V roce 2007 po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil film Občan Havel, který sledoval bývalého prezidenta více než třináct let. Manželka Miroslava Janka Tonička je taktéž střihačka.

Filmografie

  • Bratrovražda
    1977
  • Visitor
    1983
  • Heroes
    1983
  • Little City in Space
    1984
  • St. Germain
    1984
  • U Film Society
    1985
  • Now I Lay Me...
    1987
  • Sedum deset Nečtiny
    1994
  • O Králíkovi a hostech
    1995
  • Nespatřené
    1996
  • Poslední Slovan
    1997
  • Kdo je... Jiří Králík
    1997
  • Barokní opera
    1997
  • Hamsa, já jsem
    1998
  • Previanti, výjevy ze života vesnických muzikantů
    1999
  • Člověk a jeho pán
    2000
  • Bitva o život / Battle for Life
    2001
  • Nachové plachty
    2001
  • Chačipe
    2005
  • Vierka aneb záhada zmizení rodiny B.
    2005
  • Občan Havel - společně s Pavlem Kouteckým
    2007
  • Zpověď Kateryny K.
    2008
  • Občan Havel – Krize, Odcházení
    2009
  • Občan Havel – Kandidát, Dusno
    2009
  • For Semafor
    2010
  • Andrej Krob na tahu
    2010
  • 24
    2011
  • Umanutá
    2012
  • Olga
    2014
  • Evangelium podle Brabence
    2014
  • Filmová lázeň
    2015
  • Normální autistický film
    2016
  • Universum Brdečka
    2017

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.