Vít Janeček (Česká republika)

Vít Janeček (narozen 1970) je absolvent FF UK (filmová věda) a FAMU (dokumentární tvorba), dokumentarista, filmový esejista, pedagog FAMU, člen Asociace režisérů a scenáristů (ARAS). V 90. letech pracoval jako dramaturg filmových projektů Experimentálního prostoru ROXY, divadla Archa a jako kurátor historických retrospektiv na několika ročnících MFF Karlovy Vary. Dlouhodobě se zabývá filmovou teorií, dokumentárním filmem a interdisciplinárními vztahy mezi uměleckými obory a obory poznání, spoluzaložil Centrum audiovizuálních studií FAMU, kde také působí. Vede vzdělávací projekt FAMU v Barmě. Spolupracuje též na filmech svých přátel. Publikuje převážně v Cinepuru a v Literárních novinách. Jeho film Ivetka a hora získal hlavní cenu v české soutěži na MFDF Jihlava 2008.

Filmografie

  • Rodina v poušti
    ČR/SR, 1995
  • Příběh vody
    ČR, 1996
  • Deník těhotné
    doby) (ČR, 1998
  • V centru filmu - v teple domova - s Petrem Markem
    48´, ČR, 1998
  • Houba
    ČR, 2000
  • Čistička divadlem - s Martinem Marečkem
    60´, ČR, 2000
  • Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části
  • Nové možnosti
    pokračování) (35´, ČR, 2002
  • Máme NATO?
    30´, ČR, 2002
  • Den E - s Erikou Hníkovou
    56´, ČR, 2004
  • Dějiny Jaroslava Šabaty
    52´, ČR, 2007
  • Ivetka a hora
    83´, ČR, 2008
  • Dobrodružství Anny Barbory - Mezihra
    54', ČR, 2008
  • Skvělá příležitost
    64', ČR, 2010
  • Závod ke dnu
    82', ČR, 2011
  • Léčba dějin
    70', ČR, 2013

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.