Fotografie není k dispozici.

Andres Veiel (Německo)

Andreas Veiel se narodil v roce 1959. Středoškolská léta strávil v rodném Stuttgartu, kde se v sedmdesátých letech účastnil soudních procesů s členy gangu Baader-Meinhofová ve Stuttgartu-Stammheimu, a navštěvoval divadelní hry nových radikálních režisérů, jako byl Claus Peyman, který se zabýval současnými problémy a dodával tak divadlu novou politickou relevanci. V roce 1982 se Veiel přestěhoval do Berlína, kde vystudoval psychologii. Od roku 1985 také navštěvoval filmové semináře Krzysztofa Kieslowského, který ho podněcoval k filmové režii. Na svém prvním filmu Winternachstraum/ A Winter Night’s Dream začal pracovat v roce 1991.
Hlavním tématem Andrease Veiela je nedávná německá historie, její společenské a politické předivo, které rozplétá pomocí blízkých setkání s lidmi. Ať už se snaží o rekonstrukci životních příběhů tří spolužáků, kteří spáchali sebevraždu, ve filmu Die Überlebenden/ The Survivors, či se stává bystrým pozorovatelem čtyř studentů herectví, kteří se probojovávají hereckou školou, jako ve filmu Die Spielwütingen/ Addicted to Acting, vždy se zajímá o jedinečnost svých hrdinů a o omezení, která na ně uvaluje rodina, instituce a ideologie. Aby se mu podařilo tuto jedinečnost zachytit, vyvinul vlastní citlivou techniku rozhovorů. Jeho touha porozumět prostupuje všemi jeho filmy, které nabízejí spíše celkový pohled než jednotlivé argumenty. Veielovy filmy jsou dojemné, nikdy však nemanipulují, nýbrž divákovi dovolí, aby došel k vlastním závěrům.
Veielův neutuchající zájem o divadlo je vedle tří jeho divadelních her zjevný téměř ve všech jeho filmech. Může se stát námětem filmu, tak jako v případě snímku Balagan či Addicted to Acting, anebo představuje formální přístup k tématu, jako ve filmu Kopanec, kde z odstupu líčí příběh obzvláště krutého údajného neonacisty a jeho role ve vraždě propírané v médiích.
Veiel tráví mnoho času se svými projekty, které tak zůstávají dlouho v jeho životě. Nedávno se vrátil k tématu filmu Black Box Germany a natočil svůj první celovečerní hraný film, Kdo, když ne my?, o historii gangu Baader-Meinhofová.

Filmografie

  • Die Überlebenden/ The Survivors
    90´, Německo, 1996
  • Balagan
    90´, Německo, 1993
  • Kopanec/ Der Kick
    82´, Německo, 2006
  • Winternachstraum
    82´, Německo, 1992
  • Drei von Tausend - Wer schafft die Schauspielprüfung?
    44´, Německo, 1999
  • Kdo, když ne my?/ Wer wenn nicht wir
    124´, Germany, 2011
  • Die Spielwütingen/ Addicted to Acting
    108´, Německo, 2004
  • Black Box BRD/ Black Box Germany
    101´, Německo, 2001
  • 24 h Berlin - Ein Tag im Leben (1440´, Německo, 2009) – režisér epizody

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít