Radim Procházka (Česká republika)

Absolvent katedry dokumentární tvorby FAMU (2006), producent, režisér a scenárista.

Dlouhodobě spolupracoval s režisérem Robertem Sedláčkem. Jejich Rodina je základ státu byla podle kritiků nejlepším filmem roku 2011. Karlu Vachkovi produkuje nejen filmy (např. Tmář a jeho rod, 2011), ale organizuje i zahraniční retrospektivy (mj. ve washingtonské Národní galerii) a masterclasses (mj. na Harvardské univerzitě). V poslední době se zaměřuje na mezinárodní koprodukce a filmy debutujících režisérů.

Režíruje dokumentární filmy a píše scénáře. Film Čí je moje dítě, který režíroval společně s Markem Dudou, byl na Academia Film Olomouc 2014 vyhlášený nejlepším českým populárně-naučným filmem. Společně s režisérem Janem Buštou napsal scénář k jeho „elektro-minimalistické doku-operetce" Televise bude!.

Od roku 2012 vyučuje na FAMU zahraniční studenty. Je mentorem adeptů režie v programu Academy Preparation Program. Zasedá v předsednictvu Asociace producentů v audiovizi, je členem Evropské filmové akademie a českým Producer on the Move 2011.

Filmografie

  • Gottwald - Odkud a kam
    2000
  • Knížka pro Settyho
    2001
  • Naše lípa
    2003
  • Cizinci u nás
    2003
  • Vlastenci zapadlí u Tobrúku
    2004
  • Krejča za branou
    2005
  • Papírový atentát
    2007
  • Diáře a romány Pavla Kohouta
    2008
  • Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace
    2010
  • Pupek nebe
    2012
  • Čí je moje dítě?
    2013
  • Arzenál - 50 %
    2016
  • Člověk, to je věda
    2017

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance