Jørgen Leth (Dánsko)

Jørgen Leth (narozený 1937) je dánský dokumentarista, spisovatel a básník, vystudoval literaturu a antropologii. Pracoval jako novinář, byl oblíbeným sportovním komentátorem dánské televize (každoročně komentoval třeba Tour de France). Natočil několik sportovních dokumentů, v nichž hledal inovativní přístupy k tomuto žánru. V 60. letech byl důležitou postavou dánského poetického modernismu a experimentálního filmu, v začátcích spojený se skupinou umělců ABCinema (sám o této skupině říká, že v ní nebyli žádní filmaři, ale samí básníci, malíři a hudebníci, ale všichni v té době dělali filmy).
Jeho nejznámějšími dokumenty jsou antropologická črta o gestech a návycích sociálního člověka Dokonalý člověk/Det perfekte menneske, (1967), ironický esej o dánské společnosti Život v Dánsku/Livet i Danmark (1971), zápisky z Ameriky napříč zemí, společenskými vrstvami i kulturou 66 výjevů z Ameriky/66 scener fra Amerika (1981) a opět v pohlednicích natočené Nové scény z Ameriky/Nye scener fra Amerika (2003).
V České republice byl představen retrospektivou na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2005. Film Pět překážek/De Fem benspaend, pětinásobný kritický remake filmu Dokonalý člověk, vyprovokovaný jako reflexe Lethovy metody Larsem von Trierem, byl uveden v české kinodistribuci. V létě 2008 předsedal dokumentární porotě na MFF Karlovy Vary a na podzim 2009 na MFDF Jihlava. Dánský filmový institut připravil vydání kompletní tvorby Jorgena Letha na DVD. Leth nyní natáčí film o erotické povaze člověka The Erotic Man.
Na DAFilms.com se můžete podívat na film Trulse Lieho o Lethovi The Seduced Human.

Filmografie

  • Stopforbud/ Stop for Bud
    12´, Dánsko, 1963
  • Dokonalý člověk/ Det perfekte menneske
    12´, Dánsko, 1967
  • Ofelias blomster/ Ophelia's Flowers
    7´, Dánsko, 1968
  • Nar himlen, nar jorden/ Near Heaven, Near Earth - together with Ole John
    26´, Dánsko, 1968
  • Jens Otto Krag
    18´, Dánsko, 1969
  • Dyrehavefilmen/ The Deer Garden
    5´, Dánsko, 1969
  • Motion Picture
    20´, Dánsko, 1970
  • Eftersogningen/ The Search
    36´, Dánsko, 1970
  • Frandelos/ Without Kin
    66´, Dánsko, 1970
  • Život v Dánsku/ Livet i Danmark
    Dánsko, 1971
  • Kinesisk bordtennis/ Chinese Ping-Pong
    14´, Dánsko, 1972
  • Stjernerne og vandbarerne/ The Stars and the Water Carriers
    91´, Dánsko, 1974
  • Klaus Rifbjerg
    22´, Dánsko, 1974
  • Den umulige time/ The Impossible Hour
    45´, Dánsko, 1974
  • Det gode og det onde/ The Good and the Bad
    78´, Dánsko, 1975
  • En forårsdag i Helvede/ A Sunday in Hell
    111´, Dánsko, 1976
  • Kalule
    57´, Dánsko, 1979
  • At danse Bournonville
    52´, Dánsko, 1979
  • Step on Silence
    58´, Dánsko/USA, 1982
  • 66 scén z Ameriky/ 66 scener fra Amerika
    42´, Dánsko, 1982
  • Udenrigskorrespondenten/ Haiti Express
    105´, Dánsko, 1983
  • Notater fra Kina/ Notebook from China
    79´, Dánsko, 1986
  • Det legende menneske/ Moments of Play
    77´, Dánsko, 1986
  • Notater om kærligheden/ Notes on Love
    91´, Dánsko, 1989
  • Traberg
    90´, Dánsko, 1992
  • Michael Laudrup - en fodboldspiller/ Michael Laudrup: A Football Player
    74´, Dánsko, 1993
  • Haiti. Uden titel/ Haiti. Untitled
    82´, Dánsko, 1996
  • Jeg er levende - Søren Ulrik Thomsen, digter/ I Am Alive
    40´, Dánsko, 1999
  • Drømmere/ Dreamers
    58´, Dánsko, 2002
  • Nové scény z Ameriky/ Nye scener fra Amerika
    35´, Dánsko, 2003
  • Pět překážek/ De fem benspænd
    90´, Dánsko/Belgie/Francie/Švýcarsko, 2003
  • Aarhus
    28´, Dánsko, 2005

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.