Mirosław Dembiński (Polsko)

Mirosław Dembiński se narodil v Bydgoszczi v roce 1959. V letech 1977-1981 se účastnil studentského divadelního hnutí jako herec a režisér, nejprve v Bydgoszczi a posléze v Toruni. V roce 1978 zahájil studium matematiky na Univerzitě Mikuláše Koperníka. Absolvoval s vyznamenáním a tři roky pracoval jako akademický vyučující na matematickém institutu Univerzity Mikuláše Koperníka. V roce 1986 zahájil studium režie na Filmové škole v Lodži. Za své školní filmy The Cause Smaller than Life, The Orange Alternative, My Little Everest a Plus, Minus, Infinity získal celkem dvacet ocenění na mezinárodních filmových festivalech. V roce 1990 začal pracovat jako asistent na Filmové škole v Lodži, kde dodnes vyučuje dokumentární film.
V roce 1991 založil filmové studio „Everest“. Za více než patnáct let své existence vyprodukovalo přes čtyřicet filmů a filmových cyklů. Jednalo se o dokumenty, reportáže, krátké hrané filmy, propagační a reklamní filmy, celkem přes třicet hodin vysílání. Tyto filmy získaly přes šedesát ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Filmové studio Everest se specializuje na televizní dokumenty. Pravidelně spolupracuje s polskou televizí TVP, televizním kanálem Canal+ Polsko (dokumentární a krátký hraný film) a také s producenty vzdělávacích filmů, Filmovým centrem a Filmovou školou v Lodži. V roce 1995 zahájilo filmové studio Everest mezinárodní koprodukci. Spolupracuje s Centre Nationale de la Cinematographie (Francie), Epo Film (Rakousko), Shoot the Breeze Production (Jižní Afrika) a s dalšími.

Filmografie

  • Przygoda dobosza/ The Drum-Major´s Adventure
    9´, Polsko, 1998
  • Wezwanie/ Summon
    70´, Polsko, 1996
  • Paweł i Gaweł/ Paweł and Gaweł
    5x3´, Polsko, 1993
  • Lekce běloruštiny/ Lekcja bialoruskiego
    58´, Polsko, 2006
  • Krasnoludki jada na Ukraine/ Dwarfs Go to Ukraine
    58´, Polsko, 2005
  • Zwycięzcy i przegrani/ Losers and Winners
    58´, Polsko, 2004
  • Muzyczna partyzantka/ Music Partisans
    52´, Polsko, 2007
  • Pochowajcie mnie razem z nimi/ Bury Me Together With Them
    52´, Polsko, 1995
  • Tarantriller
    52´, Polsko, 1993
  • Wspólnylot/ Shared Flight
    50´, Polsko, 2003
  • Ikar/ Icarus
    38´, Polsko, 1999
  • Markowi Kotańskiemu/ To Marek Kotański
    37´, Polsko, 2002
  • Krasnoludek prezydentem/ The Dwarf for President
    36´, Polsko, 2003
  • Plus minus nieskończoność/ Plus Minus Infinity
    34´, Polsko, 1990
  • Praszczur/ Granpa
    26´, Polsko, 2005
  • Ganek
    26´, Polsko, 1998
  • A ty co?/ What About You?
    26´, Polsko, 1997
  • Daj siebie innym/ Give Yourself to the Others
    25´, Polsko, 2002
  • Pomarańczowa Alternatywa/ Orange Alternative
    21´, Polsko, 1989
  • Stawka mniejsza niż życie/ The Cause Smaller than Life
    21´, Polsko, 1987
  • Stuttgart
    18´, Polsko, 1989
  • Owoce ziemi czarnej/ Fruits of Black Soil
    12´, Polsko, 1992
  • Mój mały Everest/ My Little Everest
    12´, Polsko, 1989

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít