Fotografie není k dispozici.

Skupina Medvědkin (Francie)

Mezi březnovými stávkami roku 1967 v továrně na textil Rhodia ve francouzském Besançonu a návratem stávkujících dělníků do práce v továrnách Peugeotu v Sochaux vznikla na popud Chrise Markera a jeho přátel takzvaná „skupina Medvědkin“ (pojmenovaná na počest režiséra Alexandra Medvědkina, souputníka ruských montážníků), jejíž členové se zabývali režií, produkcí a distribucí politických filmů. A co všechno tyto filmy znamenaly? Vzbouření proti totálnímu nedostatku akce, splněný sen o spolupráci dělníků a intelektuálů, pendlování z Paříže do provincií a zpět, skutečně hodnotnou debatu oproti debatě, jejíž hodnota je jen komerční, návrat kamery do továrny po mnohaleté pauze (zhruba od roku 1936), ztělesněnou víru v sílu filmu, v jeho schopnost změnit svět, či přinejmenším jeho obrazy, kritické obrazy a kritiku obrazů. Myšlenku (či utopii), že film nemusí za dobou nutně zaostávat, ale že ji může včas dostihnout, tak jako lokomotivy bratří Lumièrů či Medvědkinův filmový vlak, a dokonce ji předstihnout. Kupříkladu první snímek série, film À bientôt, j’espère, který uštědřil vládnoucí třídě pěkný políček, byl natočen půl roku před květnovými událostmi roku 1968 a uveden byl již v dubnu.

Filmografie

  • Classe de lutte
    Francie, 1969
  • A bientot, j´espere
    Francie, 1968
  • Avec le Sang des autres
    Francie, 1968
  • Nouvelle Societe No6
    9´, Francie, 1969
  • Nouvelle Societe No5
    8´, Francie, 1969
  • Rhodia 4/8
    4´, Francie, 1969
  • Nouvelle Societe No7
    11´, Francie, 1969

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít