Fotografie není k dispozici.

Jörg Wagner (Německo)

Jörg Wagner je na scéně krátkého filmu jako doma. Narodil se v roce 1967 ve Stuttgartu, nyní žije a pracuje v Hamburku. Vystudoval tvorbu audiovizuálních médií, režíroval nejrůznější programy a uspořádal několik soutěží. V roce 1966 se mu podařilo začít uplatňovat svou fascinaci krátkým filmem jakožto zaměstnanci Mezinárodního festivalu krátkých filmů v Hamburku, kde pracoval několik let jako vedoucí distribučního oddělení Agentury krátkého filmu. Wagner je tedy názornou ukázkou toho, že obzvláště v Hamburku je dělicí čára mezi milovníky krátkého filmu v řadách diváků a festivalových organizátorů na straně jedné a aktivními producenty na straně druhé jen velmi mlhavá. Poté, co natočil několik filmových znělek a reklam, dostal nápad vytvořit spolu se Stefanem Prehnem propracovaný desetiminutový krátký film Ještěrkář Klaus – první den v práci (Staplerfahrer Klaus – Der Erste Arbeitstag). Po festivalové premiéře začátkem roku 2001 se Ještěrkář Klaus promítal na více než 100 mezinárodních festivalech krátkých filmů, a byl dokonce přijat do soutěže v Cannes. Získal 17 ocenění, včetně Ceny německých filmových kritiků za nejlepší krátký film roku 2001 a Ceny Friedricha Wilhelma Murnaua za krátký film.
Jeho dalším filmem byl Motodrom, krátký dokumentární snímek plný působivých obrazů, jenž měl premiéru v lednu 2006. Jak správně podotkl jeden kritik, Jörg Wagner v Motodromu vytvořil jeden z nejlepších dokumentů za několik posledních let, ze kterého vyzařuje nadčasová krása, která se ve světě filmového dokumentu zdála být již téměř ztracená. Následovalo 60 pozvánek na festivaly po celém světě a nejrůznější ceny,v lednu 2007 pak snímek získal čestné uznání na filmovém festivalu Sundance.
„Podnět k natočení krátkého filmu přijde vždy s nápadem, který chci stůj co stůj zrealizovat“, odpovídá Wagner na otázku, jaká je jeho motivace coby filmaře. „Myslím si, že pojetí krátkého filmu coby vizitky je poněkud problematické“, říká dále na adresu široce rozšířeného předsudku, že krátký film je pouhým cvičením režisérů před natočením celovečerního filmu. V Německu do značné míry chybí ocenění žánru jako takového, tak jako se v oblasti literatury těší velkému zájmu povídka, a to se odráží i v nouzi o příležitosti financování, se kterou se setkávají i úspěšní filmaři jako je Wagner. „Místo dvou tří projektů krátkých filmů se spíš zafinancuje jen jeden film, anebo je k dispozici mnohem menší suma.“

Filmografie

  • Motodrom
    9´, Německo, 2006
  • Staplerfahrer Klaus - Der erste Arbeitstag/ Forklift Driver Klaus: The First Day on the Job
    9´, Německo, 2000
  • Terminal
    8´, Německo, 2009

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít