Martin Dušek (Česká republika)

Martin Dušek (1978, Česká Lípa, Československo) vystudoval televizní žurnalistiku na FSV UK v Praze a studoval dokumentární tvorbu na FAMU. Jeho celovečerní dokumentární debut Poustevna, das ist Paradies (2007, rež. s O. Provazníkem) byl na MFDF Jihlava oceněn jako nejlepší český film a později jej uvedl MFF v Göteborgu. Ženy SHR (2010, rež. s O. Provazníkem) vybral do své soutěže izraelský festival DocAviv. V roce 2013 natočil Dušek snímky Rozezlení, o potomcích lidí přeživších vyhlazení Lidic, a Parta Analog, ukazující iluze spojené s prací v televizi obecně, v totalitní společnosti zvláště. Kinematograficky pojatý dokument K oblakům vzhlížíme pozoruje mladé nezaměstnané lidi ze severních Čech, každodenně utíkající ze všední reality k automobilovému tuningu. S Ondřejem Provazníkem v současné době připravuje společný hraný debut Staříci. (kviff.com)

Filmografie

  • 2005 *Dokumentálové*
    studentský film
  • 2007 *Poustevna, das ist Paradies*
  • 2009 *Vikingové z Brna*
    TV film
  • 2010 *Ženy SHR*
    TV film
  • 2011 *Mein kroj*
    TV film
  • 2012 *Ve znamení psa*
    TV film
  • 2013 *Český žurnál*
    TV seriál
  • 2013 *Český žurnál: Rozezlení*
    TV film
  • 2013 *Parta Analog*
  • 2014 *Czechtuning: K oblakům vzhlížíme*

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.