Volker Koepp (Německo)

Volker Koepp se narodil v polském Štětíně v roce 1944 a studoval na Technické univerzitě v Drážďanech v letech 1963-1965. V roce 1966 nastoupil na filmovou školu v Potsdami-Babelsbergu a absolvoval v roce 1969 v oboru scénáristika a režie. V letech 1970-1991 působil jako režisér ve studiu dokumentárního filmu DEFA a získal ocenění na festivalech v Krakově, Tampere a Mannheimu. Od roku 1993 působí jako hostující profesor na Filmové a televizní akademii (HFF) v Babelsbergu. V jeho dlouhé profesionální kariéře jsou výrazná tři témata/projekty. Prvním projektem byl cyklus filmových esejů o lidech, které pojí vztah k dělnickému hnutí a antifašismu. Druhý dlouhodobý projekt začal v roce 1974. Spolu s kameramanem Christianem Lehmannem zachycovali osudy několika mladých dělnic z továrny na pletené zboží v městečku Wittstock, poslední snímek cyklu byl uveden pod názvem Wittstock, Wittstock v roce 1997. Třetím velkým projektem byl cyklus „krajinových filmů“ zahájený v roce 1976. Při natáčení filmu Feuerland Koepp poprvé natáčel s kameramanem Thomasem Plenertem, a navázali tak celoživotní spolupráci. Plenert od té doby stál za kamerou téměř všech Koeppových filmů, v nichž se mu daří podtrhovat Koeppův narativní styl. Koepp byl odjakživa proti předem daným scénářům, které by mu zbraňovaly v přístupu k jeho hrdinům. Také odmítá veškeré vysvětlující komentáře. Jedním z charakteristických rysů jeho filmů je i to, že Koepp navzdory své maximální zdrženlivosti vždy ponechává naději na lepší vyhlídky. Svou uměleckou metodu popisuje následovně: „Autorovo stanovisko musí být zřejmé z materiálu samotného.“


Filmografie (výběrová):

Sommergäste bei Majakowski (30´, NDR, 1967)
Wir haben schon eine ganze Stadt gebaut (5´, NDR, 1968)
Junge Leute (15´, NDR, 1971)
Teddy (NDR, 1973)
Slatan Dudow (30´, NDR, 1975)
Wieder in Wittstock (21´, NDR, 1976)
Hütes (34´, NDR, 1978)
Wittstock III (32´, NDR, 1978)
Am Fluß-Landschaften 3 (35´, NDR, 1979)
Leben und weben-Wittstock IV (29´, NDR, 1981)
In Rheinsberg (30´, NDR, 1982)
Leben in Wittstock (85´, NDR, 1985)
Feuerland (NDR, 1988)
Märkische Heide, märkischer Sand (58´, NDR, 1989)
Arkona, Rethra, Vineta - Reise zu versunkenen Orten (122´, Německo, 1990)
Neues in Wittstock (100´, Německo, 1992)
Die Wismut (111´, Německo, 1994)
Kalte Heimat/ Cold Homeland (157´, Německo, 1995)
Fremde Ufer (94´, Německo, 1996)
Wittstock, Wittstock (117´, Německo, 1997)
Schöne Erde Mutterland (90´, Německo, 1998)
Herr Zwilling und Frau Zuckermann (126´, Německo, 1999)
Kurische Nehrung (92´, Německo, 2001)
Dieses Jahr in Czernowitz/ This Year in Czernowitz (134´, Německo, 2004)
Pommerland (89´, Německo, 2005)
Schattenland - Reise nach Masuren (88´, Německo, 2005)
Söhne/ Sons (111´, Německo, 2007)
Holunderblüte/ Elder Blossom (89´, Německo, 2007)
Berlin-Stettin (110´, Německo, 2009)
In Sarmatien (120', Německo, 2013)

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít