Fotografie není k dispozici.

Mascha Novikova (Rusko)

Maša Novikovová se narodila roku 1956 v Moskvě v Sovětském svazu. Vystudovala pedagogiku na Moskevské univerzitě. Krátce před pádem Berlínské zdi odešla do Holandska, od té doby žije a pracuje v Amsterdamu.
V roce 2005 natočila svůj první film Fallen Engel, dokumentární snímek o ilegálním obchodu s východoevropskými ženami, které byly do Holandska přivezeny za účelem prostituce. Před natočením snímku Three Comrades (2006) pracovala Novikovová v Čečně na dokumentu Leo de Boera s názvem Train to Grozny. Bylo to v dubnu 2000, krátce po totální zkáze Grozného. Styděla se za svou vlastní zemi a začala se o čečenskou válku intenzivně zajímat. V roce 2002 natáčela Novikovová v Grozném pro Joseho de Puttera a jeho film Dance Grozny Dance.
V roce 2003 také spolupracovala s Amnesty International na filmu o Lidii Jusupovové, která získala Cenu Martina Ennalse v Ženevě. V roce 2007 natočila spolu s Frankem van den Hengelem film Between Heaven and Earth.
Její zatím poslední film Anna, Seven Years on the Frontline vypraví příběh ruské novinářky Anny Politkovské, která se nebála otevřeně kritizovat ruskou vládu za agresivní postupy vůči Čečencům a byla před několika lety za nevyjasněných okolností zavražděna.

Filmografie

  • In Memoriam Alexander Litvinenko - with Jos de Putter
    Nizozemsko, 2007
  • Fallen Engel
    Nizozemsko, 2005
  • Drie kameraden/ Three Comrades
    99´, Nizozemsko, 2006
  • Anna, Seven Years on the Frontline
    78´, Nizozemsko, 2008
  • Tussen hemel en aarde/ Between Heaven and Earth-with Frank van den Engel
    70´, Belgie/Nizozemsko, 2007
  • In het heilige vuur van revolutie/ In the Holy Fire of Revolution
    113´, Nizozemsko, 2008

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít