Humphrey Jennings (Velká Británie)

Humphrey Jennings se narodil roku 1907 v Suffolku. S vyznamenáním z Cambridge se pak potloukal od jednoho uměleckého zaměstnání k druhému. S přáteli – básníky Paulem Éluardem a André Bretonem připravoval první surrealistickou výstavu v Británii, kde také vystavoval vlastní surrealistické obrazy a fotografie. Spolu s Tomem Harrisonem a Charlesem Madgem byl také jedním ze zakládajících členů antropologického hnutí Mass Observation. K filmové jednotce GPO se připojil za Johna Griersona v roce 1934. V roce 1940 se z ní stala Crown Film Unit, propagandistické filmové křídlo Ministerstva informací. Jenningsovy filmy mají patriotické naladění a ryze anglického ducha. Za všechny jmenujme: London Can Take It! (1940), A Diary for Timothy, Fires Were Started (1943) či Family Portrait (jeho poslední dokončený film z roku 1950). Jenningův patrně nejpamátnější snímek je Listen to Britain (1942). Úryvky z něj se často objevují v dokumentech o druhé světové válce. Jennings během svého života také pracoval na velké antologii o industriální revoluci a lidské fantazii. Monumentální dílo „Pandaemonium“ vyšlo v roce 1985. Jennings zemřel roku 1950 v Řecku po pádu z útesu během průzkumu pro svůj další film.

Filmografie

  • V. 1
    UK, 1944
  • The Heart of Britain
    UK, 1941
  • This Is England
    UK, 1941
  • Welfare of the Workers
    UK, 1940
  • Cargoes
    UK, 1939
  • S.S. Ionian
    UK, 1939
  • The Farm
    UK, 1938
  • Speaking from America
    UK, 1938
  • Penny Journey
    UK, 1938
  • The Story of the Wheel
    UK, 1934
  • Post-haste
    UK, 1934
  • Myra Hess
    9´, UK, 1945
  • London Can Take It!
    9´, UK, 1940
  • English Harvest
    9´, UK, 1938
  • Farewell Topsails
    9´, UK, 1937
  • Words for Battle
    8´, UK, 1941
  • Fires Were Started
    80´, UK, 1943
  • Making Fashion
    7´, UK, 1938
  • A Diary for Timothy
    40´, UK, 1945
  • The Cumberland Story
    37´, UK, 1947
  • The Silent Village
    36´, UK, 1943
  • The True Story of Lilli Marlene
    29´, UK, 1944
  • Family Portrait
    25´, UK, 1950
  • The First Days
    23´, UK, 1939
  • Listen to Britain
    20´, UK, 1942
  • Spring Offensive
    20´, UK, 1940
  • A Defeated People
    18´, UK, 1946
  • Spare Time
    15´, UK, 1939
  • Design for Spring
    15´, UK, 1938
  • The Changing Face of Europe
    116´, UK, 1951
  • The Dim Little Island
    10´, UK, 1949
  • Locomotives
    10´, UK, 1934

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít