Harry Watt (Velká Británie)

Harry Watt se narodil v roce 1906 ve skotském Edinburghu. Studoval na edinburské univerzitě, školu však nedokončil. V roce 1932 se přidal k Johnu Griersonovi a jeho filmové jednotce při Empire Marketing Board. První cenné zkušenosti získal při asistování Johnu Taylorovi během natáčení filmu Roberta Flahertyho Man of Aran (1934). V roce1936 se na Griersonovo doporučení stal režisérem nově založené londýnské jednotky pro tvorbu amerického filmového týdeníku March of Time. Pro filmovou jednotku Britské pošty (GPO) Watt natočil většinu materiálu k filmu Night Mail, nejznámějšího dokumentu třicátých let. S filmováním pokračoval i za války v rámci jednotky Crown Film Unit. Jeho památným dílem z té doby je snímek Target for To-night (1941), první britský dokument, který sklidil velký divácký úspěch v komerčních kinech. Později se připojil k Albertu Cavalcantimu v Ealing Studios. Po válce natočil dvě africké ságy Where No Vultures Fly (1951) a West of Zanzibar (1954). Oba filmy byly velice populární a staly se z nich největší kasovní trháky Ealingu. Jeho poslední dvě dílka, natočená v Norsku a Dánsku, pochází z roku 1961. Harry Watt zemřel v roce 1987 v Amershamu ve Velké Británii.

Filmografie

  • Dover Front Line
    UK, 1940
  • London Can Take It! - together with Humphrey Jennings
    9´, UK, 1940
  • The Overlanders
    91´, UK, 1946
  • Den hvide hingst
    90´, Denmark, 1961
  • Fiddlers Three
    88´, UK, 1944
  • West of Zanzibar
    84´, UK, 1954
  • The Front Line
    6´, UK, 1940
  • Nine Men
    68´, UK, 1943
  • Target for Tonight
    48´, UK, 1941
  • Vidunderhunden bara
    37´, Norway, 1961
  • North Sea
    32´, UK, 1938
  • Squadron 992
    26´, UK, 1939
  • The Saving of Bill Blewitt
    25´, UK, 1937
  • Night Mail - together with Basil Wright
    25´, UK, 1936
  • The First Days
    23´, UK, 1939
  • Christmas Under Fire
    10´, UK, 1941
  • Where No Vultures Fly
    107´, UK, 1951
  • Eureka Stockade
    103´, UK, 1949
  • The Siege of Pinchgut
    100´, UK, 1959

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít