Fotografie není k dispozici.

Basil Wright (Velká Británie)

Basil Wright se narodil roku 1907. Absolvoval univerzitu v Cambridge a následně přijal místo ve filmovém oddělení společnosti Empire Marketing Board, které mu nabídl John Grierson. Zde také v roce 1934 natočil svůj neslavnější film Ceylonská píseň. Později se sice Wright profiloval víc jako producent, nicméně v roce 1936 napsal scénář a spolu s Harry Wattem režíroval slavnou Noční poštu. Byl to on, kdo angažoval básníka W.H. Audena, jehož verše zní v závěrečné sekvenci filmu. Během Druhé světové války pracoval Wright výlučně jako producent. Mezi nejznámější filmová díla, na kterých se produkčně podílel během svého působení v Crown Film Unit patří snímky Humphreyho Jenningse A Diary For Timothy (1946) a A Defeated People (1946).
K režii se vrátil začátkem padesátých let, mezi jeho filmy z té doby patří Waters of Time (1951), World Without End (1953), který spolu režíroval s Paulem Rothou pro UNESCO, a The Immortal Land (1958). Ve třicátých a čtyřicátých letech se Wright také významně přispěl k rozvoji teoretického myšlení o filmovém dokumentu. Své texty nejčastěji publikoval ve specializovaných časopisech Cinema Quarterly, World Film News a Documentary Newsletter. Ve své filmové tvorbě Wright úspěšně spojoval schopnost přesného a detailního pozorovatelství zvoleného tématu s často experimentálním přístupem k montáži a zvukové složce. Británie si tohoto filmového tvůrce připomíná filmovou cenou, jež nese jeho jméno, a kterou každý druhý roku uděluje Královský antropologický institut.

Filmografie

  • World Without End – společně s Paulem Rothou
    UK, 1953
  • Liner Cruising South
    UK, 1933
  • The Immortal Land
    39´, UK, 1958
  • The Song of Ceylon
    38´, UK, 1934
  • Waters of Time – společně s Billem Launderem
    37´, UK, 1951
  • The Stained Glass at Fairford
    26´, UK, 1956
  • Noční pošta/ Night Mail – společně s Harry Wattem
    25´, UK, 1936
  • Children at School
    23´, UK, 1937
  • O'er Hill and Dale
    17´, UK, 1932
  • The Face of Scotland
    14´, UK, 1938
  • This Was Japan
    11´, UK, 1945

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít