Fotografie není k dispozici.

Nader Davoodi (Írán)

Nader Davoodi se narodil v Iránu v roce 1963. Vystudoval magisterský program Mediální komunikace a bakalářský program Dějiny umění.
Jako první íránský fotoreportér dokumentoval průběh mistrovství světa ve fotbale (1994 v USA) . Jeho fotografie skórujícího bulharského útočníka Jordana Lechkova mu vynesla první cenu na výroční íránské soutěži sportovních fotografií.
V roce 2000 se Davoodi účastnil jako fotoreportér Olympijských her v Sydney. Výsledkem jeho činnosti byla mj. kniha fotografií Sydney 2000, která zachycuje nádherné momentky sportovců různých národností ve výjimečných chvílích napětí a štěstí.
Mimo svoji kariéru sportovního fotografa se Davoodi v posledních dvou dekádách věnoval dokumentární fotografii se zvláštním zřetelem na etnografii. Jeho práce reflektuje vývoj, kterým prošla íránská společnost v tomto důležitém období svých moderních dějin. Davoodi se soustředí také na to, aby jeho fotografické vyjádření každodenní zkušenosti života mělo nejen dokumentární ale také výsostně umělecký charakter.
Davoodi jako první íránský fotograf vystavoval v roce 2005 v Torontu, kde momentálně žije. Je zakládajícím členem Íránské asociace fotoreportérů a vydavatel magazínu Tamashagaran Weekly. Publikoval čtyři knihy fotografií: Iran on its way to the World Cup, A simple Event, Iranian Artifacts in the Metropolitan Museum of Art and Sydney 2000.
Jeho dokumentární film 13 and a Half, který spolurežíroval s Abbasem Ahmadim měl premiéru na dvacátém pátém ročníku mezinárodního festivalu ve Vancouveru.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít