Fotografie není k dispozici.

Uruphong Raksasad (Thajsko)

Uruphong Raksasad se narodil v roce 1977. Pochází z rolnické rodiny a vyrůstal v oblasti Terng vzdálené 60 km od města Chiang Rai v severním Thajsku. V osmnácti letech se poprvé v životě vydal do Bangkoku, kde vystudoval fakultu žurnalistiky a masové komunikace, obor film a fotografie, na tamější Thammasat University. Studium dokončil v roce 2000, poté spolupracoval na střihu a postprodukci několika thajských celovečerních filmů. V roce 2004 se s filmovým průmyslem rozloučil a rozhodl se hledat podstatu filmu skrze příběhy ze své rodné vesnice. Začal točit snímky o idylickém způsobu života, který jej obklopoval a který si pamatoval z dětství. Jeho nejnovější celovečerní dokudrama Agraria Utopia natočené ve stylu cinéma vérité představuje portrét dvou pěstitelů rýže a jejich rodin. Aksasad však příběh pojímá jako utopii a zaujímá k němu ironický postoj. Pronajal si půdu a zaplatil místním, kteří pěstování pouze hrají a používají přitom téměř zapomenuté rolnické postupy z doby před nástupem industrializace. Autor snímku bukolické prostředí využívá k vybroušené filozofické debatě o dlouhodobě udržitelném zemědělství, modernizaci a smyslu utopie.

Filmografie

  • The Planet
    8´, Thajsko, 2007
  • The Way
    8´, Thajsko, 2005
  • Stories From the North
    88´, Thajsko, 2005
  • The Rocket
    19´, Thajsko, 2007
  • March of Time
    19´, Thajsko, 1999
  • The Longest Day
    13´, Thajsko, 2005
  • The Harvest
    13´, Thajsko, 2005
  • Agrarian Utopia
    121´, Thajsko, 2009

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít