Fotografie není k dispozici.

Mark Achbar (Kanada)

Achbar vystudoval film na Syracuse University. Jako stážista v Hollywoodu vytvářel televizní program pro děti Billy Daily’s Hocus Pocus Gang, další tři roky pak pracoval v Torontu pro Sunrise Films na dokumentárním cyklu Spread Your Wings a na cyklu CBC/Disney Danger Bay. Následně se spolu s režisérem Robertem Boydem podílel na filmu The Canadian Conspiracy, za který byl nominován na cenu Gemini za nejlepší scénář. Jednalo se o kulturně politickou satiru natočenou pro CBC a HBO, která popisovala tajné převzetí moci Kanady nad USA. Film získal cenu Gemini za nejlepší zábavný speciál a byl nominován na mezinárodní cenu Emmy.

Poté Achbar přešel k nezávislým médiím a stal se autorem mnoha filmů, videí a knih na nejrůznější témata, jako je nukleární šílenství, chudoba, East Timor, média, hegemonie USA či moc velkých korporací. S Peterem Wintonickem Achbar spolurežíroval a spoluprodukoval film Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media, který se stal nejnavštěvovanějším kanadským dokumentem všech dob, dokud jej nepředběhl snímek The Corporation. Achbarova kniha k filmu se stala kanadským bestsellerem. Achbar dále spolupracoval se střihačkou Jennifer Abbott na snímku Two Brides and a Scalpel: Diary of a Lesbian Marriage, nízkorozpočtovém videodeníku dvou žen, které se proslavily jako první legálně sezdaný lesbický pár v Kanadě. Tento skutečný příběh o tom, jak chlapec potká dívku, vezme si ji za ženu a nakonec se sám stane dívkou, získal pozvání na festivaly z celého světa a v Kanadě ho odvysílaly televizní stanice Pridevision a Knowledge Network.

Filmografie

  • The Corporation / Korporace
    2003
  • Two Brides and Scalpel: Diary of a Lesbian Marriage
    1999
  • Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media
    1992

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít