Albert Maysles (Spojené státy)

Albert Maysles se narodil v roce 1926 v Bostonu v rodině židovských emigrantů z východní Evropy. Získal bakalářský titul na Syracuse University a magisterský titul na Boston University, kde tři roky vyučoval psychologii. V létě roku 1955 se díky psychologii dostal k filmu – s 16mm kamerou v ruce se vydal do Ruska natáčet pacienty v ústavech pro choromyslné. Výsledný snímek Psychiatry in Russia byl jeho první vlaštovkou v oblasti filmu.
S charakteristickým citem pro dění v zákulisí pak bratři Mayslesovi natočili snímky Meet Marlon Brando (1965) a With Love From Truman (1966). Poté přišel jejich zlomový non-fikční celovečerní film Salesman (1966), portrét čtyř podomních prodejců biblí z Bostonu. Snímek získal cenu Národní společnosti filmových kritiků a je považován za klasický americký dokument. V roce 1965 získal Albert Maysles Guggenheimovo stipendium. Jeho tři následující filmy se staly kultovní klasikou. Vedle Salesmana (1968) to byl snímek Gimme Shelter (1970), oslnivý portrét Micka Jaggera a The Rolling Stones na americkém turné, které vyvrcholilo vraždou na nechvalně proslulém koncertě v Altamontu. Snímek Grey Gardens (1976) zachycuje znepokojivý vztah matky a dcery Bealeových žijících v ústraní ve zchátralém sídle v East Hamptonu. Snímky byly s velkým úspěchem uvedeny v kinech.
V produkci společnosti Maysles Films Inc. vzniklo mnoho snímků o umění a umělcích, včetně dlouhodobé spolupráce známých umělců Christa a Jeanne-Claude, jejichž monumentální environmentální projekty zachytil snímek nominovaný na Oscara Christo’s Valley Curtain (1974) a dále Running Fence (1978), Islands (1986), Christo in Paris (1990) či Umbrellas (1995). Ve spolupráci s Susan Froemke a Deborah Dickson natočil Maysles mj. také projekt na zakázku HBO Lalee’s Kin: The Legacy of Cotton - příběh o tom, jak se jedna rodina z Mississipské delty snaží vymanit z bludného kruhu chudoby a negramotnosti. Snímek byl v roce 2001 nominován na Oscara a získal Cenu za kinematografii v kategorii dokumentů na Filmovém festivalu Sundance. V roce 1994 získal Albert Maysles Cenu za celoživotní přínos od Mezinárodní asociace dokumentaristů. V roce 1997 obdržel Cenu Johna Griersona za dokumentární tvorbu, v roce 1998 cenu President’s Award od Americké asociace kameramanů, která byla vůbec poprvé udělena dokumentárními tvůrci. V roce 2005 založil Maysles Institute, neziskovou organizaci, která nabízí odbornou přípravu a praxi znevýhodněným lidem. Albert Maysles je také patronem filmařské komunity Shooting People.

Filmografie: (výběr)

What's Happening! The Beatles in the USA (81´, USA, 1964)
Meet Marlon Brando (28´, USA, 1965)
With Love From Truman (29´, USA, 1966)
Salesman (85´, USA, 1968)
Gimme Shelter (91´, USA, 1970) 
Grey Gardens (100´, USA, 1976) 
Christo's Valley Curtain (28´, USA, 1974) 
Running Fence (58´, USA, 1978) 
Vladimir Horowitz: The Last Romantic (88´, USA, 1985) 
Christo in Paris (58´, USA, 1990) 
Abortion: Desperate Choices (67´, USA, 1992) 
Umbrellas (81´, USA, 1995) 
Letting Go: A Hospice Journey (90´, USA, 1996) 
Concert of the Wills: Making the Getty Center (100´, USA, 1997) 
Lalee's Kin: The Legacy of Cotton (89´, USA, 2001) 
The Beales of Grey Gardens (90´, USA, 2006)

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít