Fotografie není k dispozici.

David Maysles (Spojené státy)

David Maysles se narodil roku 1932 v americkém Bostonu. Spolu s bratrem Albertem vytvořili dokumentaristický tým. Bratři Mayslesovi patřili k hrstce filmařů, kteří začali jako první používat technologicky vyspělou malou kameru – byla tak lehká, že ji kameraman mohl nosit na rameni a zachycovat každodenní události. Jejich filmy, které sami popisovali jako filmový ekvivalent nonfikčního románu a pro které se vžil termín „direct cinema“, přinesly odklon od tradičních dokumentárních postupů zahrnujících slovní komentář či statické rozhovory.
K nejznámějším dokumentům z bratrské dílny patří snímek Salesman, který zachycoval dobrodružství čtyř prodejců bible (1969), Gimme Shelter, záznam druhé poloviny amerického turné Rolling Stones (1970), či Grey Gardens o Edith a Edie Bouvier Bealeových, tetou a sestřenicí Jacqueline Onassisové (1975).
Jejich film o Beatles z roku 1964 tvoří hlavní součást DVD The Beatles: The First U.S. Visit. Další z filmů bratří Mayslesových dokumentovaly po tři desetiletí umělecké projekty Christa a Jeanne-Claude – od roku 1974, kdy byl na Oscara nominován snímek Christo’s Valley Curtain do roku 2005, kdy se snímek „The Gates“ stal hlavním tahounem newyorského filmového festivalu Tribeca. David Maysles zemřel na infarkt 3. ledna 1987 v New Yorku.

Filmografie

  • Gimme Shelter
    91´, USA, 1970
  • Vladimir Horowitz: The Last Romantic
    88´, USA, 1985
  • Salesman
    85´, USA, 1968
  • What's Happening! The Beatles in the USA
    81´, USA, 1964
  • Running Fence
    58´, USA, 1978
  • With Love From Truman
    29´, USA, 1966
  • Christo's Valley Curtain
    28´, USA, 1974
  • Meet Marlon Brando
    28´, USA, 1965
  • Muhammad and Larry
    26´, USA, 1980
  • Grey Gardens
    100´, USA, 1976

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít