Fotografie není k dispozici.

Peter Raymont (Kanada)

Peter Raymont se narodil v roce 1950 v kanadské Ottawě. Ve 21 letech nastoupil do kanadské Národní filmové rady v Montrealu, kde v letech 1971-1978 působil jako střihač, režisér a producent. Zároveň vyučoval produkci filmu a videa v kanadské Arktidě. V roce 1979 Raymont přesídlil do Toronta a založil nezávislou filmovou a televizní produkční společnost Investigative Productions, nyní White Pine Pictures.Spolupartnerkou společnosti byla po mnoho let jeho nedávno zesnulá žena, oceňovaná filmařka a autorka Lindalee Tracey.
Za svou čtyřiatřicetiletou kariéru Peter Raymont natočil a produkoval přes 100 dokumentárních filmů a cyklů. Filmy jej zavedly do Etiopie, Nikaraguy, Indie, Rwandy, vysoké Arktidy i do nejrůznějších končin Severní Ameriky a Evropy. Raymont obdržel 35 mezinárodních cen, mimo jiné cenu Genie Kanadské filmové a televizní akademie za filmovou tvorbu, 4 ceny Gemini Kanadské filmové a televizní akademie za televizní tvorbu, několik cen Zlatý Hugo a Stříbrný Hugo udílených na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu, cenu Sesterce d’Argent udílenou na Mezinárodním filmovém festivalu v Nyonu a další mezinárodní ocenění. Jeho celovečerní dokument Shake Hands with the Devil: The Journey of Roméo Dallaire získal Cenu diváků v kategorii světový dokument na Filmovém festivalu Sundance 2005 a cenu Emmy 2007 za nejlepší dokument.
Raymontovy provokativní, investigativní snímky se snaží odhalovat „skryté světy“ v politice, médiích a byznysu. Jsou prosycené vášnivým bojem za lidská práva a sociální spravedlnost a pravidelně se objevují ve vysílání soukromých i veřejnoprávních televizních stanic po celém světě.

Filmografie: (výběr)

Prisoners of Debt: Inside the Global Banking Crisis (58´, Kanada, 1984)
The World Is Watching (59´, Kanada/UK/Holandsko/Švédsko, 1989) 
The Skeptics Journey  (45´, Kanada, 1996) 
The World Stopped Watching (82´, Kanada, 2003) 
Shake Hands with the Devil: The Journey of Roméo Dallaire (90´, Kanada, 2004) 
Bhopal: The Search for Justice (52´, Kanada, 2004) 
A Promise to the Dead: The Exile Journey of Ariel Dorfman (92´, Kanada, 2007) 
Genius Within: The Inner Life of Glenn Glould-společně s Michèle Hozerovou (109‘, Kanada, 2009)
West Wind: A Vision of Tom Thomson-společně s Michèle Hozerovou (95´, Kanada, 2012)

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít