Kateřina Krusová (Česká republika)

Kateřina Krusová se narodila roku 1978. Studovala mezinárodní teritoriální studia na FSV UK a Katedru dokumentární tvorby na pražské FAMU, kde absolvovala filmem Vzpomínka na snovídky. Ve svém absolventském filmu autorka zachytila vzpomínky své prapříbuzné Jarmily Kučerové (1906–2002). Vitální stařenka z moravské vesnice vypráví o svých rodičích, sestrách i bratrech, zasažených první světovou válkou. Její líčení venkovské každodennosti obsahuje řadu výmluvných detailů a lze je vnímat jako originální příspěvek k „orální historii“. Z popisu vaření, praní a mytí podlah vyvstává rekapitulace všední dřiny našich předků. Úctu k přírodě zrcadlí závěrečná pasáž o vypravěččině otci, který v roce 1919 zasadil stromy a poté zemřel.

Filmografie

  • S mojí prapratetou
    12´, Česká republika, 2002
  • Jan Vladislav - Návrat Jana z pařížského exilu do Prahy v létě 2003
    31´, Česká republika, 2003
  • S Janem na Sicílii v létě 2004
    20´, Česká republika, 2005
  • Musím ti to říct
    45´, Česká republika, 2006
  • Vzpomínka na snovídky
    26´, Česká republika, 2009

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.