Nicolás Pereda (Mexiko)

Nicolás Pereda se narodil v roce 1982 v Mexico City. Titul magistra umění (v oboru filmové režie) obdržel na York University v Kanadě. Věnuje se nejen filmové tvorbě, vytváří také videa pro interdisciplinární divadelní projekty (včetně několika oper a tanečních představení), mnohé z nich se hrály také mimo Mexiko. Jeho první celovečerní film ¿Dónde están sus historias? se promítal na řadě světových festivalů a získal cenu francouzských kritiků Discovery Award na festivalu Rencontres Cinemas d’Amérique Latine v Toulouse. Jeho následující filmy se promítaly na těch nejprestižnějších evropských festivalech jako např. v Cannes, Benátkách, Rotterdamu, Oberhausenu či ve Vídni. Své první retrospektivy se dočkal už ve věku 27 let, v roce 2010 ji uspořádal Cine las Americas v Austinu v Texasu.

Filmografie

  • ¿Dónde están sus historias?/ Where Are Their Stories
    73´, Mexiko, 2007
  • Entrevista con la tierra/ Interview with the Earth
    23´, Mexiko, 2008
  • Juntos/ Together
    73´, Mexiko, 2009
  • Perpetuum Mobile
    86´, Mexiko/Kanada, 2009
  • Todo, en fin, el silencio lo ocupaba/ All Things Were Now Overtaken by Silence
    62´, Mexiko, 2010
  • Verano de Goliat
    78´, Mexiko/Kanada, 2010
  • Los mejores temas
    103', Mexico, 2012
  • Matar extraños
    63', Mexico/Denmark, 2013
  • Venice 70: Future Reloaded
    120', USA, 2013

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.