Fotografie není k dispozici.

Rafani (Česká republika)

Rafani zaujímají na české umělecké scéně výjimečnou pozici svým politicky a společensky angažovaným přístupem k umění. Od svého vzniku se skupina věnuje otázkám morálky, zodpovědnosti a kolektivní historické paměti. Pozornost na sebe členové skupiny upoutali akcí Láska (2000), při níž přetřeli známou Lennonovu zeď v Praze zelenou barvou v tónu využívaném v minulosti Veřejnou bezpečností k likvidaci nepohodlných nápisů, a poté opatřili tento nátěr slovem „láska“. Mezi nejznámější akce Rafanů patří Demonstrace demokracie (2002), uspořádaná v předvečer státního svátku na Václavském náměstí, v rámci které byly zapáleny tři černobílé verze české vlajky. Performance testující hranici mezi využíváním a zneužitím práv a povinností občana vůči státu, skončila zatčením členů skupiny. Neméně kontroverzní byl projekt ročního angažmá členů skupiny v komunistické straně (Vstup a účast (2002-03)) zdokumentovaný prostřednictvím výstavy Příčina. Mezi témata, kterým se Rafani věnují, patří traumatické momenty české historie, jakým je například vyhnání sudetských Němců (Sudety (2001), Dotazník (2002), Český les (2002), Porta Bohemica (2004)), problém rasové nesnášenlivosti a neonacismu (Boj (2001), Otec (2001), Goja (2004)) a národní identity v nově se sjednocující Evropě (Vlajka (2003)). Důležitou aktivitou skupiny představovala organizace přednášek o současném umění na půdě filozofické fakulty Univerzity Karlovy a kurátorská činnost v rámci galerie CO14.
V roce 2011 skupina natočila celovečerní filmový traktát 31 konců/ 31 začátků. V brněnském Domě umění byla na konci června 2012 zahájena výstava Dech, která představuje z větší části „zbrusu nový” projekt Rafanů a v jedné části první kurátorovanou retrospektivu jejich “dosavadní” tvorby.

Filmografie

  • 31 konců/ 31 začátků
    82´, ČR, 2011

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít