Drahomíra Vihanová (Česká republika)

Drahomíra Vihanová se narodila v roce 1930 v Moravském Krumlově do hudební rodiny. Vystudovala souběžně souběžně hudební vědu a estetiku na filozofické fakultě University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a hru na klavír na brněnské konzervatoři. V letech 1960-65 studovala na pražské FAMU, absolvovala v oborech režie hraného filmu a filmový střih. Začala pracovat jako asistentka režie na filmech Otakara Vávry.

Její celovečerní hraný debut, film Zabitá neděle, byl hned po dokončení v roce 1969 uložen do trezoru a samotnou autorku postihl ze strany normalizačního establishmentu zákaz činnosti v oboru. K režii hraného filmu se směla vrátit až po sametové revoluci, např. podobenstvím Pevnost (1994). V době normalizace se věnovala dokumentární tvorbě. Na konci 70. let a poté opět v 90. letech spolupracovala s Československou televizí v Ostravě. Jako autorka námětů, scenáristka, režisérka a od 80. let i střihačka svých filmů se rychle stala přední představitelkou existenciálně laděné linie československého dokumentarismu.

Od roku 1982 působila na FAMU jako externí pedagog pro zahraniční studenty. Od 1990 je členkou katedry střihové skladby FAMU, později také jako profesorka. V roce 2011 byla oceněna medailí AMU za významný přínos české filmové kultuře.

Filmografie

  • Fuga na černých klávesách
    ČSSR, 1964
  • Zabitá neděle
    78´, ČSSR, 1969
  • Poslední z rodu
    15´, ČSSR, 1977
  • Hledání
    14´, ČSSR, 1979
  • Dukovany - vroucí kotel
    18´, ČSSR, 1981
  • Zahrada plná plenek
    15´, ČSSR, 1982
  • Rozhovory
    ČSSR, 1983
  • Otázky pro dvě ženy
    22´, ČSSR, 1985
  • Variace na téma hledání tvaru
    20´, ČSSR, 1986
  • Za oknem
    20´, ČSSR, 1989
  • Proměny přítelkyně Evy
    21´, ČSFR, 1990
  • Konjunkturální portrét aneb Tři životy Vlasty Chramostové
    34´, ČSFR, 1992
  • Denně předstupuji před tvou tvář/ Everyday I Step In Front of Your Face
    29´, ČSFR, 1992
  • Pevnost
    97´, ČR/Francie, 1994
  • Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba/ The Pilgrimage of Students Peter and Jacob
    95´, ČR/SK/Francie, 2000
  • 24 (52´, ČR, 2011) - režisérka části

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance